Cum se va schimba taxarea salariilor part time începând din ianuarie 2020

După ce parlamentarii au stabilit azi că, pentru salariații part time, se va renunța la plata majorată a contribuțiilor de pensii (CAS) și sănătate (CASS), taxele datorate la stat pentru aceste persoane vor scădea. Plata majorată a CAS și CASS se va mai aplica până la veniturile aferente lunii decembrie 2019. Asta înseamnă că ultima plată majorată a contribuțiilor se va face efectiv în ianuarie 2020 pentru veniturile din decembrie 2019.


Practic, începând din ianuarie 2020, pentru salariații part time se vor plăti la stat taxe în mod proporțional cu veniturile obținute, așa cum reiese din proiectul de lege adoptat de Parlament.

În momentul de față, pentru acești salariați trebuie plătite la stat CAS și CASS ca pentru salariul minim brut pe țară, deși aceștia obțin venituri sub acel nivel. Cu alte cuvinte, CAS și CASS plătite la stat sunt identice pentru o persoană plătită cu 1.040 de lei pe lună (contract part time) și pentru o persoană plătită cu 2.080 de lei pe lună (contract full time).

Plata majorată a CAS și CASS pentru salariații part time a fost introdusă începând cu veniturile aferente lunii august 2017 și aceasta se va mai aplica până la veniturile aferente lunii decembrie 2019. Asta înseamnă că ultima plată majorată a contribuțiilor se va face efectiv în ianuarie 2020 pentru veniturile din decembrie 2019.

Autoritățile au introdus această măsură pentru a descuraja munca la gri, adică angajatorii care încheiau contracte de muncă cu normă parțială pentru o normă (reală) întreagă, pentru a plăti statului taxe mai mici.

„Măsura are ca scop descurajarea angajatorilor, care, în încercarea de a reduce sarcina fiscală, încheie contracte de muncă cu timp parțial în situații în care activitatea desfășurată ar presupune un program normal de muncă. Astfel, angajatorul datorează contribuții sociale utilizând o baza de calcul diminuată față de cea reală”, explicau autoritățile în 2017.

CAS are, în 2019, o cotă de 25%, iar CASS are o cotă de 10%, iar ambele sunt datorate de salariat. În afară de acestea două, salariatul mai datorează impozit pe venit (10%) și angajatorul mai datorează contribuția pentru muncă (2,25%). Partea de taxe a salariatului este plătită efectiv la stat de angajator.

Salariul minim pe țară are, în 2019, un cuantum de 2.080 de lei, însă acesta va ajunge, în 2020, la 2.230 de lei.


Sursa: avocatnet.ro