Scenariul verde s-ar putea modifica: Crește rata de incidență la 1,5

UPDATE, ora 12:40

În urma videoconferinței, la care au participat inspectorii școlari din toate județele, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a precizat că există posibilitatea ca scenariul verde să treacă sub 1,5 rată de incidență, în loc de 1, ceea ce înseamnă că mai mulți elevi vor merge fizic la școală, de luni.

"În ceea ce privește scenariile stabilite pentru redeschiderea școlilor, pragurile au fost luate din pragurile vechiului ordin comun. În momentul de față, în Hotârarea CNCSU, scenariul verde prevede până la 1 la mie rata de incidență. În alte domenii, se prevede de la pragul de 1,5 la mie. Se dorește armonizarea. Această armonizare ar însemna că mai mulți elevi vor începe școala. În această variantă am estimat 2,4 milioane elevi care ar începe școala teoretic. Este un element important", a declarat Ministrul Educației, la videoconferință.


Sunt luate în considerare adeverințele medicale în format electronic.

"Nu trimiteți părinții copiilor pentru alte adeverințe. Adeverințele eliberate pe primul semestru rămân valabile. Se vor lua în considerare și adeverințele în format electronic. Pe baza propunerilor primite o să introducem un articol conform căruia adeverințele medicale vor fi luate în considerare și în format electronic, cred că este un lucru important. Am anunțat deja de ieri că adeverințele medicale eliberate cu privire la vulnerabilitățile elevilor care împiedică venirea la școală vor fi luate în calcul, cele eliberate pe primul semestru", a declarat Sorin Cîmpeanu


Exista un protocol de izolare în care elevilor care prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării.

"În cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părinţilor cu privire la acordul de recoltare a probelor de exudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceştia vor putea fi testaţi, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ vor fi raportate către Direcţia de sănătate publică/Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. Dacă părintele/tutorele legal nu îşi exprimă acordul pentru testare, în cazul existenţei unor simptome specifice, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii paşilor următori"


----------------------------------------------------------------

De luni, 8 februarie, atunci când începe și semestrul al doilea, elevii vor reveni în bănci. Reprezentanții Ministerelor Educației și Sănătății au lucrat peste noapte la ordinul comun care își propune să răspundă întrebărilor pe care le au profesorii, elevii și părinții. 

CITEȘTE ȘI ... (video) Bărbat găsit carbonizat, sub dărâmături, în incendiul care i-a curprins casa

 


Reguli pentru revenirea elevilor în școli

 

- Intrarea în școli se va face intrarea prin mai multe căi de acces
- Dacă nu există mai multe căi de acces, este esențială distanțarea fizică
- După dezinfectare, elevii vor fi conduși direct în clase
- Părinții sau alți însoțitori nu vor avea voie să intre în școală

- Trebuie asigurată distanţarea fizică de 1 metru între elevi
- Dacă sala nu permite distanțarea de 1 metru, spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maximă posibilă între elevi
- Sălile de clasă vor fi aerisite constant - înainte de sosirea elevilor, în pauze, la finalul zilei

- În băi va trebui să existe în permanență dezifectant și prospae de hârtie
- Sunt interzie uscătoarele electrice şi prosoapele din material textil

- Cursurile pot începe la intervale orare diferite pentru a se evita aglomerația
- Elevii vor ieși pe rând în pauză; se va evita suprapuneare claselor
- Elevii vor fi supravegheați în pauze

- Se vor putea desfăşura doar jocurile care permit distanţarea fizică
- Sălile vor fi curățate, dezinfectate și aerisite după fiecare grupă de elevi

CITEȘTE ȘI ... Cazul Emanuel Soare. Politica are viruși mai contagioși decât COVID-ul


Reprezentanții Ministerelor Educației și Sănătății au menționat că elevii vor fi testați rapid cu teste antigen dacă prezintă simptome la școală, dar doar cu semnătura părintelui. Mai mult, la reîntoarcerea în colectivitate după ce s-a vindecat, elevul trebuie să aducă adeverință de la medicul de familie.