Cum se manifesta anxietatea la copii?

Intr-un prezent in care totul se intampla pe repede inainte, din pacate, nu doar adultii sau adolescentii pot suferi de anxietate, ci si copiii. Este vorba despre o boala psihica ce poate cauza probleme grave micutilor aflati in plin proces de dezvoltare. 

Parintii trebuie sa fie foarte bine informati in astfel de cazuri, sa stie cum se manifesta anxietatea, dar si care sunt simptomele la care trebuie sa fie atenti, astfel incat sa poata lua masuri din timp.


Ce este anxietatea la copii?
Starile anxioase la copii se manifesta aproximativ la fel cum se intampla si in cazul adultilor. Specialistii in domeniu sustin ca micutii ajung sa se teama de lucruri mici, gasesc probleme acolo unde acestea nu exista de fapt si, in acelasi timp, pot avea crize de plans in cele mai neasteptate momente. Daca acum sunt fericiti, rad si zambesc, in urmatoarea secunda copiii pot incepe sa verse lacrimi din senin, fara ca nimeni sa le fi spus ceva.


Ce impact poate avea anxietatea asupra dezvoltarii copiilor?
In timp s-a dovedit faptul ca anxietatea poate interfera cu foarte multe dintre activitatile micutilor. De exemplu, scolarii pot intampina probleme la invatatura: pentru ca nu mai sunt atenti la ore, ajung sa riste chiar sa nu aiba note de trecere. 

Important mai este de stiut si faptul ca pentru copiii anxiosi, chiar si cele mai simple probleme devin extrem de dificile. Cat despre afectivitatea celor mici, ei ajung sa aiba pe termen lung stari foarte neplacute nu doar din punct de vedere fizic, ci si psihic.

Ritmul biologic al copiilor poate fi si el afectat in mod negativ de starile anxioase. De exemplu, micutii nu se mai odihnesc asa cum ar trebui, sunt tot timpul obositi, nu mai au pofta de mancare si ajung sa fie mereu suparati si inchisi in sine.


Frecventa tulburarilor
Potrivit ultimelor statistici realizate de medici de specialitate, unul din 5-6 copii sufera de tulburari mentale. Cat despre starile anxioase, ele sunt prezente la o treime dintre micuti, putandu-le influenta in mod negativ chiar si intreaga viata.


Ce pasi trebuie sa urmeze parintii pentru a-si ajuta copiii?
Daca cei mici au varste mult prea fragede pentru a constientiza ce li se intampla, parintii trebuie sa fie atenti in permanenta la copiii lor. Ideal este ca mamele si tatii sa studieze comportamentul micutilor, sa fie atenti la modul in care vorbesc si interactioneaza cu cei din jur, dar si la programul de mese si de somn. Daca este nevoie, parintii trebuie sa apeleze cat mai repede la ajutor specializat.


Cum se pot trata starile anxioase?
Pentru o recuperare usoara dupa starile anxioase, copiii trebuie sa primeasca sprijin din partea unor specialisti. Ei trebuie sa aiba parte de intelegere, sa fie ascultati si sa li se recomande programe pe care sa le respecte. Avand si parintii aproape, cei mici isi pot relua viata normala si pot lasa in urma toate starile de tulburare psihica pe care le-au avut la un moment dat.