Cum se intretin cauciucurile de iarna?

In momentul in care sunt folosite cauciucuri de iarna, este important ca acestea sa fie intretinute corespunzator, pentru a rezista cat mai multe sezoane. Anvelopele de iarna sunt extrem de solicitate pe timpul acestui anotimp, deoarece ele trebuie sa faca fata la mai multe solicitari si tipuri de suprafete alunecoase. 

Ele vor rula pe zapada, pe gheata sau pe polei si, in unele cazuri, ajung chiar si pe terenuri foarte greu accesibile. De aceea este foarte important ca fiecare posesor auto sa tina cont de intretinerea corecta a cauciucurilor.


Cum se monteaza corect cauciucuri de iarna?
Modul in care se comporta cauciucurile de iarna tine de felul in care se face montajul acestora. In mod ideal, anvelopele trebuie sa fie montate in service-uri autorizate, pentru a fi verificate inainte si pentru ca presiunea sa fie corespunzator reglata, astfel incat anvelopele sa fie bine echilibrate. Pe timpul iernii, este foarte important sa fie verificata constant presiunea existenta in anvelope, iar acest lucru trebuie sa fie facut in momentul in care ele sunt reci.

Cauciucurile de iarna cu presiune mica ruleaza mult mai greu, cu mai multa tensiune pe flancuri. Acest lucru va determina un nivel pronuntat de uzura pe laterale si va fi necesar ca anvelopele sa fie des schimbate. 

In plus, daca presiunea este foarte mare, va scadea aderenta anvelopei, iar banda de rulare urmeaza sa se uzeze excesiv pe centru. In acest caz, masina va incepe sa patineze pe drum. In plus, presiunea foarte mare face ca o anvelopa sa fie afectata mult mai mult in urma impactului. 

Exista si riscul ca anvelopele sa deformeze jantele. Sunt si cazuri in care anvelopele pot exploda. Este bine sa se apeleze la un service sau la o vulcanizare cu experienta pentru a monta cauciucuri de iarna.


Stilul de condus trebuie sa fie adaptat la conditiile de iarna
Soferii care nu se adapteaza la conditiile de iarna pot genera accidente grave. Acest lucru nu pune doar siguranta proprie in pericol, ci si pe a celorlalti participanti la trafic, intrucat duce la uzarea excesiva a anvelopelor de iarna. 

Este foarte important sa se evite gropile din asfalt si sa nu se treaca cu viteza prin ele. Impactul cu suprafetele dure ar trebui evitat, fie ca este vorba despre borduri, fie ca este vorba despre denivelari de pe sosea.

Substantele chimice pot sa afecteze starea si calitatea anvelopelor, asa ca este important sa se evite contactul lor cu asemenea substante. In plus, trebuie eliminate, pe cat posibil, manevrele bruste, precum franarea, accelerarea si virajele scurte, mai ales cand acestea se realizeaza la viteze mari.

Este recomandat sa se verifice periodic uzura benzii de rulare. Cand adancimea canalelor existente in profilul unei anvelope este mai mica, gradul de uzura este mai mare. Un risc major al utilizarii anvelopelor uzate este reprezentat de acvaplanare.

Este recomandat sa se utilizeze pe timp de iarna anvelopele de vara sau anvelopele care au o adancime de profil mai mica de 4 milimetri.

Din acest motiv, un sofer responsabil va pune cauciucurile de vara atunci cand trebuie si, in mod similar, le va inlocui la timp cu cele de iarna.