Cum să conduci în siguranță în sezonul rece?

Iernile din ultimii ani se diferențiază prin instabilitatea lor, fapt care mărește necesitatea cunoașterii unor reguli de bază ale șofatului pe timp de iarnă. 

Primele înghețuri sunt deosebit de periculoase, în special dacă nu aveți anvelope de iarnă bune. În această perioadă cauza principală a accidentelor sunt drumurile alunecoase și umede. Pentru a fi pregătit pentru oricare situație care intervine pe traseu, am selectat un câteva recomandări pentru a conduce în siguranță. 

Reguli de bază ale șofatului pe timp de iarnă 

Vremea severă de iarnă reprezintă o problemă în plus pentru șoferii neexperimentați. Evident, prima recomandare ar fi să rămâneți acasă dacă se anunță vreme rea, însă uneori ninsorilor pot să vă prindă în drum. Dotarea automobilului cu pneuri sigure, precum anvelopele Michelin, scade semnificativ riscul de accidente.

Indiferent de timpul de afară, șoferii trebuie să fie atenți doar la trafic, totuși vremea severă solicită mai multă atenție. Nu trebuie să fie utilizat telefonul mobil sub oricare formă. De asemenea, nu este recomandat să ascultați muzică la volum ridicat. Chiar dacă considerați că aveți situația sub control, din păcate pe timp de iarnă apar multe momente neprevăzute. Trebuie să fiți pregătiți pentru oricare întorsătură de situație.  
     
Rezervă de distanță între mașini

Mărește distanța dintre mașina ta și cea din față. Această rezervă de spațiu va conta atunci când trebuie să încetiniți de urgență. Iarna, drumurile sunt acoperite cu zăpadă și gheață ceea ce scade aderența anvelopelor, din acest motiv se recomandă menținerea unei distanțe de două ori mai mare decât pe timp de vară.
     
Semne de circulație
Din păcate, majoritatea semnelor rutiere nu se referă la condiții climaterice severe. Astfel, dacă pe anumite tronsoane de drum maxima de viteză admisibilă este mai mare, mențineți o viteză mai mică, pentru mai multă securitate la trafic. 
     
Curățarea vehicului

Înainte de a călători, asigurați-vă că ștergeți mașina de gheață și zăpadă. În timpul iernii, vizibilitatea pe drum este foarte limitată, așa că trebuie să aveți grijă ca toate ferestrele să fie bine curățate. Puteți achiziționa un aerosol special pentru astfel de cazuri, care decongelează rapid sticla. De asemenea, nu uitați de farurile care se murdăresc destul de repede iarna. Trebuie curățate înainte de fiecare ieșire, dacă nu doriți să obțineți o lumină slabă care nu vă va ajuta suficient.
Comportamentul mașinii pe un drum de iarnă
Pentru a nu pierde de sub control autovehiculul, este interzis să apăsați și să eliberați brusc pedalele de ambreiaj și frână. Acest lucru poate duce la derapaj și alunecare. Prin urmare, toate acțiunile dvs. ar trebui să fie line.  

Alți factori
Înainte de fiecare călătorie, trebuie să determinați drumurile pe care veți circula. Dacă nu știți care este drumul sau  dacă este curățat de zăpadă și gheață, atunci este mai bine să nu vă deplasați de-a lungul acestuia și să modificați traseul.

Nu vă supraestimați abilitățile și capacitățile mașinii, deoarece chiar și conducătorii auto profesioniști nu pot prevedea anumite situații de urgență. Este mai relevant să fiți prudenți la volan și să vă informați suficient despre starea mașinii.