Cum ne influențează organismul trecerea la ora de vara !

 Trezirea cu o oră mai devreme decât ne-am obişnuit trece fără urmări pentru majoritatea oamenilor,însă pentru persoanele care   suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase. 
 Acestea pot resimti : oboseală, irascibilitate, scăderea imunităţii, insomnie sau chiar agravarea simptomelor unor boli deja   existente.  

 Studiile au demonstrat că, odată cu schimbarea orei, se petrec mai multe accidente rutiere din cauza senzaţiei de oboseală   acumulata pe pacursul zilei, chiar și performanța la locul de muncă scade pe termen scurt.

 Specialistii au cateva recomandari in aceasta situatie , cum ar fi: o alimentaţie bogată în fructe si legume, o hidratare corectă,   exerciţiu fizic zilnic timp de minim 30 minute sau plimbările în aer liber si aerisirea corectă a încăperii , toate acestea ajuta la o   stare de sanatate mai buna si un somn odihnitor .

 Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui și de reducerea folosirii   luminii artificiale.
 Putin stiu ca Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă într-o satiră, în care menționa că s-ar face   o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineață a soarelui  iar in anul 1895 ideea folosirii orei de vară este atribuită   entomologului George Vernon Hudson, care a susținut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele. 
   

  Schimbarea orei a fost aplicată pentru prima dată în timpul primului Război Mondial,în 1916, de câteva țări din Europa iar in tara    noastra a fost introdusă pentru prima dată în 1932, fiind suspendată în 1943 şi apoi reintrodusă începând cu 1979. 
   

  Din 1997, ora de vară incepe la noi in tara în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca      în toate ţările europene dar se fac demersuri ca de anul viitor sa se renunte definitiv atat la ora de vara , cat si la cea de iarna,        veste buna pentru toate persoanele afectate de aceste schimbari .