Cum ne afectează trecerea la ora de vară. Riscuri majore

România a trecut de la ora de iarnă la cea de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Prin urmare, ora trei a devenit ora patru, ziua de 25 martie având doar 23 de ore.

Trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung, în cazul tinerilor şi oamenilor sănătoşi. În schimb, persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum şi vârstnicii ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări.

Totodată, cei care au o sensibilitate mai mare a ceasului biologic pot resimți mai intens modificarea și vor avea nevoie de o perioadă mai mare de acomodare, până când se obișnuiesc să se trezească zilnic mai devreme cu o oră.

Mai mult, potrivit specialiștilor, schimbarea orei și faptul că am dormit cu o oră mai puțin pot crește riscul de infarct și determina unele persoane depresive să se sinucidă. 

„Crește riscul de infarct cu 5-10% – timp de trei zile după trecerea la ora de vară în special persoanele tinere, active profesional; crește riscul suicidar – timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi și la cei cu vulnerabilități psihoemoționale”, a declarat conf. univ.dr.Tudor Ciuhodaru, potrivit Libertatea.

Medicii recomandă să petreceți cât mai mult timp în aer liber, cu efectuarea unor activități fizice (chiar sub forma unor simple plimbări), precum și o alimentație bogată în fructe și legume proaspete. Cercetătorii au concluzionat că organismul are nevoie de aproximativ 15 zile pentru a se adapta trecerii la ora de vară.