Cum îngrijim dințișorii bebelușilor?

Odată apăruți, dinții micuțului trebuie curățați cu degetul învelit într-o compresă, cu degetar special cu peri de silicon, cu periuța dentară, la început fără pastă de dinți. Pastă de dinți pentru copii se poate folosi când copilul mai crește și învață să scuipe, pentru a nu înghiți pastă.
Specialiștii recomandă evitarea adormirii cu biberonul cu lapte în gură, deoarece laptele favorizează înmulțirea bacteriilor, fermentarea și apariția “cariei de biberon”. Aceasta este cea mai frecventă afecțiune stomatologică la bebeluși și cauzează carierea dinților, înnegrirea lor până la rădăcină, formarea de abcese dureroase și poate afecta dinții permanenți din os.
De asemenea, folosirea suzetei după vârstă de 2 ani este de evitat, deoarece studiile confirmă faptul că acesta provoacă deformări ale oaselor și modificări ale poziției dinților, care ulterior vor necesită purtarea unui apărat dentar.
Pentru Digi24, medicul specialistul în ortodonție în cadrul clinicii Orto-Implant Expert, Mihaela Dan a declarat:
”Este recomandat că periajul să aibă loc de două ori pe zi, cel mai important fiind seară, înainte de culcare. Dacă părintele va arată copilului cum se spăla pe dinți, lăsându-i impresia că acest ritual este un lucru foarte amuzant, cel mic va imită cu plăcere. Chiar dacă doar roade periuța și nu-și coordonează mișcările, va reuși să curețe parțial dinții, iar părintele va trebui doar să termine jocul, completând curățarea lor. Majoritatea copiilor sunt bucuroși să ducă la îndeplinire sarcini de adult, dacă sunt încurajați, această făcându-i să se simtă importanți, valorosi”.
Și obiceiul de a ronțăi tot timpul câte ceva este dăunătorfiind recomandată mai degrabă organizarea meselor, conform sfatului nutriționiștilor, în trei mese principale și două gustări.