Cum fac față farmaciile din Argeş asaltului generat de panica de coronavirus

Cum fac față farmaciile din Argeş asaltului generat de panica de coronavirus


După ce au luat cu asalt magazinele și și-au făcut provizii pentru a limita ieșirile în spațiile publice, românii s-au orientat rapid către farmacii. Măștile, spirtul și substanțele de dezinfecție s-au epuizat în timp record de la rafturi, mai ales că, din depozite, statul a contractat cantități însemnate necesare dotării spitalelor. Vitamina C, antitermicele și antitusivele s-au aflat și ele în topul cumpărăturilor. Acolo unde avem servicii integrate - distribuitor care deține lanțuri de farmacii - situația este mai bună. Farmaciile care se află pe cont propriu însă  luptă pentru fiecare cutie de Paracetamol sau Tamiflu. Am discutat cu trei manageri de farmacie din Argeș pentru a avea o imagine mai clară a situației. Iată ce spun aceștia!

Aurel Rădulescu – Farmaciile Eva: 
„Nu găsim medicamente pentru cronici și nici nu știu dacă se vor mai aduce”


„În perioada aceasta ne confruntăm cu lipsa de medicamente și cu concurența neloială din partea lanțurilor de farmacii. Depozitele mari care și importă medicamente au și lanțuri de distribuție și tot ei fac export unde le convine. La noi ajunge doar marfa care le prisosește lor. Ne este din ce în ce mai greu să facem față. Antivirale mai găsim câte ceva, oricum s-au scumpit...”, ne-a declarat Aurel Rădulescu. 


Un semnal îngrijorător vine pe linia bolnavilor cronici, pe fondul întreruperii fluxului de importuri din Germania.

„Nu găsim medicamente pentru cronici și nici nu știu dacă se vor mai aduce, ținând cont că Germania a întrerupt exportul. Oricum, nu ne asigurau la stocuri rezonabile nici până acum, căci duceau mai totul către export sau vindeau prin farmaciile lor.” - a mai declarat managerul Farmaciilor Eva.   

 

Gabriela Burnei, Farmaciile Mona: 
„Depozitele cred că sunt depășite de situație”


Aprovizionarea cu produse specifice prevenției Covid-19 este extrem de dificilă, ne spune doamna Gabriela Burnei, managerul farmaciilor Mona.


„Lipsesc din depozite măști, alcool, mănuși de unică folosință și simptomatice. Noi ne aprovizionam de la cei mai mari, din București, și cu toate acestea antivirale nu avem în acest moment. Singurul pe care îl aveam era Tamiflu, dar nu este pentru Coronavirus, ci pentru gripa obișnuită. A trebuit să căutăm ca să găsim, spre exemplu, Paracetamol sau Nurofen. Depozitele cred că sunt depășite de situație și aprovizionarea se face mai șchiopătat. Ministerul Sănătății a achiziționat bună parte din medicamentele de pe piață, în detrimentul... circuitului deschis”, ne-a declarat doamna Burnei. Și domnia sa a punctat faptul că medicamentele pentru bolnavii cronici reprezintă în continuare o problemă.

 

Cristiana Ungureanu, Farmaciile Forte Vita Farm: 
„Nu-mi doresc această vânzare! Este una umflată! Pentru mine e important să pot ajuta omul”


Cristiana Ungureanu, manager al Farmaciilor Forte Vita Farm, s-a declarat îngrijorată în primul rând pentru personal. Potrivit domniei sale, în ultima perioadă s-a străduit să le explice angajaților că, într-o astfel de situație, trebuie să rămână calmi și să conștientizeze că, la fel ca și un medic, trebuie să își asume natura propriei meserii. 


„Dincolo de problemele de aprovizionare cu produse care se cer în acest context, avem probleme de personal. Personalul este și el speriat, panicat, iar noi trebuie să transmitem mesaje de echilibru și de liniște. A trebui să stau de vorbă cu angajații, să îi fac să înțeleagă că, până la urmă, asta e natura meseriei, noi suntem în față, trebuie să facem... față. Și atunci e nevoie să privească totul cu mai mult calm. Eu încerc, sper să și reușesc. Nu a cerut nimeni concediu, doar două persoane au prins concediu în această perioadă, nu în zone precum Italia, însă lipsa lor ne-a afectat, pentru că mărirea cerințelor din farmacii a determinat nevoia de cât mai mulți angajați.” 


Potrivit managerului Forte Vita Farm, prețurile medicamentelor au crescut, în special la produsele solicitate în exces, iar oamenii cumpără în special în funcție de ceea ce se vehiculează în online și în media.


„În mod obișnuit, într-o farmacie avem produse și medicamente. Asta nu înseamnă că suntem axați pe kituri, geluri antibacteriene, spirt sau măști, adică ceea ce s-a cerut în exces în ultima perioadă. A trebuit să facem comenzi suplimentare și chiar și firmele care ne aprovizionează s-au confruntat cu lipsuri. Prețurile au crescut destul de mult... Una peste alta, persoanele care s-au adresat farmaciilor noastre în această perioadă au făcut-o strict și punctual pe produse care au fost vehiculate pe Facebook și la televizor. În ziua Vitamina C s-a vândut tot ce a conținut ca substanță activă și avea în compoziție Vitamina C. Mi-am refăcut stocurile între timp, deși, să știți, e grea și aprovizionarea, pentru că ajungi să iei cantități poate duble decât de obicei. A urmat ziua antitermicelor, apoi ziua produselor care se dau în osteoporoză. A fost o zi a spirtului, a doua zi nu a mai fost ziua spirtului! Antivirale am avut până acum două zile și mai aducem. Am avut o perioadă în care nu am mai găsit Tamiflu, dar am rezolvat problema. În general nu am dus lipsă de marfă. Se caută foarte mult gelurile antibacteriene. Personal am fost în supermarketuri să văd dacă se găsesc la raft, pentru că oamenii ne asaltează pe noi, care nu avem stoc în mod special pe așa ceva. Suntem totuși  farmacii! La marketuri încă se mai găsesc, deci nu-mi voi bloca banii de medicamente pentru stocuri în acest sens. Au ajuns oamenii să ne ceară nouă până și recipiente cu pulverizator pentru spirt sau alte substanțe. Am căutat, am mai adus... Înțeleg disperarea, dar gândiți-vă că toți suntem în aceeași situație. Gândiți-vă că eu, care gestionez atâtea farmacii, nu mă bucur de aceste vânzări. Nu-mi doresc această vânzare! Este una umflată, este un boom, nu mi-o doresc! Pentru mine e important să pot ajuta omul. Când îl văd speriat, disperat, să îi pot da o mască. Cât câștig eu la o mască? Mai nimic... Acum am măști, dar dacă e o pauză de o zi, nimeni nu înțelege nimic. Cel mai important mi se pare ce s-a spus și la televizor, anume că toți vom fi sănătoși dacă este sănătoasă persoana de lângă noi. Din păcate, nu văd că oamenii conștientizează acest lucru, fiecare se gândește doar la el... ”, ne-a mai declarat doamna Ungureanu.


Peste problemele momentului se suprapun și cele care trenează de ani buni: lipsa medicamentelor cu adevărat eficiente, pe fondul faptului că statul român nu este dispus să deconteze sume prea mari de bani. 


„Stocuri avem, mai puțin medicamentele care sunt denumite de câțiva ani sensibile, pentru că se face de câțiva ani exportul paralel, pe care guvernul abia acum l-a oprit. Sunt TIR-uri în vamă care duc aceste medicamente în alte țări, pentru un profit mai mare. Dacă guvernul ar fi oprit mai de mult acest export paralel, poate s-ar fi găsit și la noi mult mai multe medicamente. Până acum ni s-a spus că nu se pot găsi soluții de oprire a exportului. Acum cum de s-au găsit soluții? Nu trebuie să ajungă medicamente eficiente și la poporul care locuiește între granițele acestei țări? Ani buni de zile am fost lipsiți de substanțe active care au dispărut din țară, pentru că s-au băgat pe lista de compensate cu un preț foarte mic, iar producătorilor nu le convine prețul decontat de statul român. Am fost în situația în care oameni, cu rețeta în mână, mă întrebau disperați: când îmi aduceți? Cum de nu aveți? Ce să le răspunzi? Omul are nevoie de medicamente, nu de explicațiile mele.”, a conchis managerul Forte Vita Farm.
 

 

Preluare Săptămânalul Ancheta