Cum este să fii angajatul giganților în IT Apple și Google?

Marile companii de IT sunt visul oricărui tânăr specialist. Ce spun angajații acelor companii și care sunt avantajele și dezavantajele, vom relata în continuare.

 

 

Google


Google este soluția cheia pentru majoritatea neclarităților noastre. Atunci când suntem în căutarea unei informații, unui service laptop  prin apropiere sau a celor mai noi filme, primul lucru pe care-l facem este să dăm un search pe google. Datorită înaltei performanțe oferite de Google este creată falsa impresie că angajații de acolo lucrează permanent într-o atmosferă stresantă.
Google oferă tot ce ar putea aștepta un angajat de la una dintre cele mai mari companii din SUA și lume. Angajații au biciclete, mașini electrice, centre de joc, grădini organice și mobilier eco-friendly. Scopul companiei Google este să asigure o viață mai ușoară pentru angajați și este în continuă căutare pentru soluții care să îmbunătățească sănatea și starea emoțională a acestora. Angajații companiei dispun de asigurare medicală în timpul călătoriilor, indiferent dacă călătoresc în scop profesional sau personal. Proaspeții părinți din cadrul corporației beneficiază de concediu parental plătit. Tații pot sta acasă până la 18 săptămâni, iar mamele până la 22 săptămâni. 
Să lucrezi la  Google înseamnă să înveți în continuu și să te perfecționezi. Directorii companiei oferă posibilitatea de participare la diferite traininguri sau chiar prezintă angajaților oferte de muncă în cadrul altor companii, dacă aceștia își doresc să părăsească Googleplex. 

Ramya Raghavan, un Googler, a povestit despre o zi de muncă la Google, brainstorming cu sushi, cantine gratuit și un mediu ultra-creativ. La 8 dimineața tânăra ia un mic dejun sănătos la job, apoi continuă cu citirea emailurilor și revizuirea întâlnirilor zilnice. La 11 are o ședință de planificare pentru un proiect sponsorizat de Google, iar la amiază ia prânzul cu angajații companiei unde continuă discuțiile despre inovațiile care urmează să apară. Ora 2 după masă este rezervată unui branstorming despre Google Foto, iar la ora 16 angajații companiei și-au dat întâlnire pentru a supune la vot denumirea unei săli de ședințe din cadrul clădirii G+.

 

 


Apple


Apple este o altă corporație mega-cunoscută și atractivă pentru o mulțime de specialiști din sectorul tehnologiilor informaționale. Aici se pune mare accent pe păstrarea informațiilor secrete despre noile produse, angajații sunt complet dedicați și este practicat lucrul peste pogram.
Un aspect mai puțin cunoscut despre jobul la Apple este că angajatorii acordă suficientă importanță formei fizice în care sunt angajații. Majoritatea lucrătorilor de la Apple sunt mari fani ai practicării sportului, majoritatea fiind într-o formă fizică de invidiat. Dacă corporația mizează pe o alimentație sănătoasă și încurajarea sportului, atunci acest detaliu este doar unul pozitiv. 

Angajații de la Apple sunt absolut convinși că rolul lor este să schimbe lumea, iar această ideologie este pusă în practică zilnic în companie. Evident, salariile sunt foarte atractive pentru majoritatea posturilor, însă selecția angajaților este una dură și sunt aleși doar cei mai perseverenți specialiști. Totuși, Apple nu stă atât de bine la capitolul avantaje precum Google sau Facebook. Prânzul aici costă, iar opțiunile nu sunt atât de variate. De asemenea, la Apple nu se insistă pe relații prea strânse de prietenie între angajați, aici se mizează mult pe profesionalism, respectarea deadline-urilor și menținerea celui mai înalt nivel de calitate.