Cum arată noul model de proces-verbal al Poliţiei

Modificări importante pentru şoferi. În contextul schimbărilor operate în Codul Rutier, Poliţia Română a scos un nou model de proces-verbal pentru sancţiunile aplicate participanţilor la trafic. Noul model de proces-verbal pentru amenzi va fi folosit peste 60 de zile pentru sancţionarea celor care nu respectă regulile de circulaţie rutieră.

Potrivit Poliţiei Române, procesul-verbal a fost modificat astfel încât, în cuprinsul noului model, au fost introduse menţiunile referitoare la posibilitatea achitării în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării a jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege. Astfel, modelul procesului-verbal pentru amenzi a fost schimbat datorită modificării aduse în Codul Rutier şi care prevede că şoferii pot achita jumătate din minimul amenzii în termen de 15 zile, şi nu de 48 de ore.


Amenzile din Codul Rutier, 'îngheţate' în 2019
Guvernul a decis ca amenzile prevăzute de Codul Rutier să rămână la nivelul actual şi în anul 2019, chiar dacă salariul minim pe economie a fost deja majorat şi va fi majorat, din nou, la începutul anului viitor. Potrivit legii, valoarea unui punct de amendă reprezintă 10% din salariul minim pe economie.

În prezent, valoarea unui punct de amendă este de 145 de lei, atât cât era la sfârşitul anului 2017, atunci când salariul minim pe economie era de 1.450 de lei.

Ce amenzi vor plăti şoferii care încalcă regulile de circulaţie în 2019:

- clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei);

- clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei);

- clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei);

- clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei;);

- clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei).

Potrivit Codului Rutier, clasa a V-a de sancţiuni se aplică numai persoanelor juridice.
 

Sursa: observator.ro