Cum a fost „executat” Dan Hodoș: dat în primire, de USR, la centru, și demis de colegi, în teritoriu!

În pline negocieri pentru desemnarea candidaților Alianței USR PLUS, Dan Hodoș a fost demis din funcția de președinte al PLUS Argeș de către propriii colegi, printr-o... moțiune de neîncredere. Mai mult, cu câteva zile înainte, printr-o adresă înaintată forurilor centrale de conducere ale celor două partide, USR Argeș solicita ca Hodoș să nu mai fie propunerea PLUS pentru Primăria Pitești și îl acuza că negociază prea dur și... neprincipial. Surprinzător (ca să nu spunem altfel) este că și colegii din PLUS i-au reproșat cam același lucru, deși alții și-ar dori un negociator care să le reprezinte cât mai bine interesele. Parcurgând textele documentelor oficiale care au „zburat” de la Pitești către Centru, nu are cum să nu ți se aprindă niște beculețe. Noi nu dorim să tregem  concluzii, ci ne vom rezuma la a vă prezenta conținutul și punctele de vedere, din respect pentru inteligența de care vă suspectez în calitate de cititori ai „Ancheta”. 

USR Argeș consideră inadmisibil să împartă... frățește listele cu PLUS 

Avem, așadar, una bucată adresă USR trimisă către Biroul Județean PLUS Argeș, Biroul Național PLUS și Biroul Național USR și semnată de către Adrian Cârstea, președinte USR Argeș. Acesta susține că negocierile între cele două partide au fost blocate din cauza agresivității lui Dan Hodoș și a solicitărilor nerezonabile. Din punctul de vedere al useriștilor, PLUS nu merită în Argeș un raport de 1:1 pe listele de candidaturi, iar în cazul în care Ionuț Moșteanu va fi desemnat candidat la Primăria Pitești, nu sunt de acord să cedeze primul loc pe lista pentru Parlament.

Partea surprinzătoare o reprezintă reproșul că Hodoș ar fi fost consilier al viceprimarului Cornel Ionică, lucru deja de notorietate și care nu a deranjat pe nimeni până în prezent, cu atât mai mult, cu cât fostul lider al PLUS Argeș ieșise cu un capital de imagine și simpatie de pe urma plecării din Primăria Pitești. Vă redăm, în cele ce urmează, câteva fragmente din adresa USR Argeș, în care se povestesc inclusiv aspecte din cadrul întâlnirilor de negociere.


„Candidatul la Primăria Pitești propus de PLUS Argeș, domnul Dan Hodoș, a fost consilierul primarului pesedist Constantin-Cornel Ionică pentru o perioadă de câteva luni, iar după plecarea din această funcție nu a avut postări pe declarații publice în care să critice administrația locală PSD. USR Argeș consideră inacceptabilă candidatura domnului Dan Hodoș la Primăria Pitești, din partea Alianței, după ce a pactizat cu primarul PSD în funcție, exact în perioada în care sute de mii de români ieșeau în Piața Victoriei pentru a protesta împotriva guvernului PSD.


Atitudinea agresivă, arogantă, și lipsa de colegialitate din timpul negocierilor, pe care domnul Hodoș a afișat-o, solicitându-i candidatului USR, domnul Ionuț Moșteanu, să facă un pas în spate dacă va fi candidatul Alianței la Primăria Pitești și va pierde, pentru a-l lăsa pe el să preia conducerea filialei după fuziune și sugerând că dorește să fie desemnat primul pe listă la alegerile parlamentare. De asemenea, ne-a solicitat să ne cerem scuze pentru că nu le-am mulțumit că ne-au ajutat în campanie. În continuare menționăm că domnul Hodoș a avut o prezență și o implicare simbolică în campanii și precampanii anul trecut, cu timpi minimi de prezență, lucru confirmat și de alți membri PLUS, nu numai de cei din USR. 


Considerăm nerezonabilă cererea de raport de 1:1 al candidaților din cele două partide pe listele de consilieri, precum și atitudinea tranzacțională totală a domnului Hodoș, care la orice propunere făcută de către delegații USR, solicitau imediat ceva la schimb. (...)


Biroul Județean USR Argeș solicită PLUS Argeș retragerea candidaturii lui Dan Hodoș la Primăria Pitești (...) și rediscutarea mandatului de negociere. Nu putem continua discuți  plecând de la actualul mandat al Biroului Județean PLUS, de 1:1 pe listele de consilieri locali. Cerem celor două Birouri Naționale să analizeze informațiile prezentate și desemnarea unei echipe de mediere a negocierilor între USR și PLUS Argeș."

Ce îi reproșează colegii din PLUS lui Dan Hodoș

După această adresă, cinci membri PLUS înaintează o moțiune de neîncredere care este votată în partid cu majoritate de voturi (67 pentru excluderea lui Hodoș din funcția de președinte, 48 împotrivă și 7 abțineri). I se impută aceleași lucruri pentru care este criticat de către useriști, dar și alte chestiuni ce țin de băcătăria internă. Pe scurt, se precizează așa în textul moțiunii!


„Motivele moțiunii:


*Blocarea negocierilor cu USR Argeș dintr-un motiv pur personal al domnului Dan Hodoș - locul I pe lista pentru parlament, la schimb cu candidatura USR la Primăria Pitești.
*Refuzul de a înainta orice demers de analiză asupra candidaților din alte unități administrativ-teritoriale, acolo unde chiar avem candidați eligibili și competenți.
*A îndepărtat mulți membri activi ai partidului prin lipsa totală a dialogului, prin ieșirile nervoase și atitudinea sfidătoare la adresa lor.
*Menționăm că suntem în acest moment un număr de 260 de membri, însă activi, maximul 20-25 de oameni, restul exprimându-și dezaprobarea față de modul dictatorial al lui Dan Hodoș. Gradul de colectare a cotizațiilor este de aproximativ 40%. Chiria e exagerat de mare, ceea ce face imposibil de demaract acțiuni de promovare a imaginii PLUS.
*Președintele a afirmat că este primordială promovarea sa exclusivă, spunându-le celorlalți membri că nu sunt suficient de buni pentru o expunere la tv. 
*Nu de puține ori a fost în vizorul presei prin prisma statutului său de consilier personal al actualului primar PSD, iar tot cea a demarat în această perioadă de când a preluat președinția organizației a fost doar o încercare de a-și spăla imaginea.”

Scrisoare deschisă către Cioloș: „A fost consilierul personal al lui Cornel Ionică, primarul PSD al Piteștiului!”


Acest document a fost dublat de o „Scrisoare deschisă” adresată conducerii PLUS, lui Dacian Cioloș, în care, detaliat, sunt punctate toate nemulțumirile semnatarilor, inclusiv trecutul profesional al lui Hodoș!  


„Președintele filialei, Dan Hodos, de la începutul lui februarie 2017, când în țară începeau protestele pentru abrogarea OUG 13, până în septembrie, a fost consilierul personal al lui Cornel Ionică, primarul PSD al Piteștiului. (...)
Majoritatea membrilor s-au îndepărtat, nu mai participă la puținele acțiuni ale partidului. Malițios, sunt etichetați imediat ca frustrați, inutili sau incapabili de activitate politică. (...)
Ni se propune, un pseudomodel, modelul-Hodos. Adică să ne așezăm arogant sub umbrela unor concepte smart, folosind doar cuvinte sonore, fără corespondentă în proiecte fezabile, să ne autodefinim ca profesioniști, iar competențele să le susținem doar prin postări și CV-uri abil cosmetizate cu improvizații. Pentru noi acest șablon nociv este de neacceptat.
Later edit. Aflăm cu stupoare, că la prima întâlnire a reprezentanților PLUS și USR din Argeș, având drept scop pregătirea listelor comune de candidați, Dan Hodos a fost însoțit de Răzvan Șerbănoiu, o persoană care în acel moment nu era membru al PLUS Argeș și care, în percepția publică este știut ca un discret promotor al vice-primarului PSD Apostoliceanu."

Ce spune Dan Hodoș: „Ionuț Moșteanu vrea primul și la primărie, și la parlament”

Într-un răspuns adresat Birourilor Naționale ale USR și PLUS și către Biroul Județean al USR, Dan Hodoș susține că este normal ca USR și PLUS să fie pe picior de egalitate în Argeș, drept urmare e firesc ca negocierile să plece de la un raport de 1:1. 


„E de notorietate faptul că Ionuț Moșteanu dorește să fie candidatul la Primăria Pitești și, în același timp, să ocupe prima poziție pe listele comune de la alegerile parlamentare din toamnă. El și USR Argeș consideră ceva normal în a se întâmpla așa, indiferent de evoluția politică a următoarelor luni. Tot ce am făcut eu și colegii mei a fost să pun pe masa de discuții toate aspectele politice ale situației, anume: nimănui nu i se cuvine o poziție sau o funcție din principiu; toate riscurile trebuie luate în calcul, iar solicitarea lui Ionuț Moșteanu de a fi candidat la Primăria Pitești trebuie să vină la pachet cu asumarea totală a acestui pas. (...)


Finalizarea discuțiilor din data de 7 februarie nu reprezintă un blocaj. Noi am renunțat să mai continuăm în acea seară, deoarece discuțiile degeneraseră, iar membrii BJ ai USR Argeș începuseră să devină agresivi la adresa mea și ai membrilor partidului, atitudine pe care am întâlnit-o din primele momente ale discuției. Declararea blocării negocierilor nu a fost făcută de noi, ci de Ionuț Moșteanu, fără nicio altă tentativă de reluare a discuțiilor. Propunerea de a discuta caz cu caz, pe criterii de competență, și nu doar tranzacțional, a venit din partea noastră. E știut și evident că PLUS vrea acest lucru, nu discuții brute de parități: (3:1, 4:1 etc). Colegii de la USR întotdeauna s-au eschivat de la aceste propuneri. Menționarea unei parități de 1:1 a reprezentat întotdeauna poziționarea noastră.


Implicarea mea și a PLUS Argeș în campanie e cunoscută și evidentă. Am fost unul dintre coordonatori. Da, i-am rugat de mai multe ori pe colegii de la USR Argeș să-și ceară scuze pentru faptul că au acuzat pe nedrept PLUS Argeș de implicare slabă, lucru care a frustrat echipa noastră. (...) Solicitarea USR Argeș de retragere a mandatului meu privește doar organizația.” 


Dan Hodoș a adus argumente și în privința scurtei sale „cariere” la Primăria Pitești:
„Deși lucrurile sunt evident neadevărate și voit manipulative, am să rsăpund clar că am fost mereu un profesionist care a făcut administrație și dezvoltare urbană, apolitic și imparțial. Am fost concentrat mereu pe proiecte și soluții. Am lucrat la Primăria Pitești timp de șase lunu, dar și cu Primăria Alba Iulia, timp de un an. Două experiențe diametral opuse, ambele pur profesionale și apolitice. În politică am intrat pentru prima dată în PLUS. Dacă postările pe Facebook din 2017 ar trebui să evalueze și să definească calitățile unui candidat, atunci pot face și lucrul ăsta, pentru a demonstra că faptele sunt diametral opuse față de cele prezentate neadevărat și cu scop de a denatura și defăima. În februarie 2019 am participat la protest, atât în București, cât și în Pitești și am avut ieșiri publice apreciate de mulți. În plus, legat de pozițiile mele după ieșirea prin demisie de onoare din Primăria Pitești și de impactul lor, faptele sunt, din nou, diametral opuse: scrisoarea mea deschisă care critică direct administrația locală a fost viralizată național. (...) Important de precizat e faptul că nu sunt genul de postac de social media. Prefer să am luări de poziție clare și obiective, când e cazul, din respect pentru meserie." 

Răzvan Șerbănoiu: „Dacă nu ești toată ziua cu plăcuțele suedeze pe piept, ești susținător discret!”

Menționat a fi un... susținător discret al viceprimarului Sorin Apostoliceanu, după detimiterea lui Dan Hodoș, Răzvan Șerbănoiu și-a retras candidatura pentru Consiliul Local Pitești, admițând că nu pentru genul acesta de politică a făcut un pas în față. L-am întrebat pe Șerbănoiu cât de... discret susținător al lui Apostoliceanu este, din moment ce s-au sesizat colegii de partid? 


„Când m-ai întrebat asta, mă gândeam să mă apuc să explic cum e cu Grupul «Pitești, orașul meu!», ce am reușit să fac eu, un simplu cetățean, împreună cu câțiva prieteni și cu câteva zeci de mii de piteșteni (sic!), anume să ne așezăm la aceeași «masă virtuală» cu autoritățile și culmea, să fim luați în seamă și câte ar mai fi de spus. Dar apoi mi-am dat seama că aș valida niște oameni care nu mă cunosc și care aruncă șmecherește vorba... „percepția publicului”. Ce mi se mai pare totuși ciudat e că oamenii ăia pe care n-am avut onoarea să îi cunosc personal, au dat foc la sat și apoi au plecat, după ce au obținut ce și-au propus, anume înlăturarea lui Dan Hodoș de la conducerea PLUS Argeș. E o fractură de logică undeva, asta dacă nu au avut un cu totul alt scop. Oricum, pentru oamenii ăia, dacă nu ești toată ziua cu plăcuțele suedeze pe piept, ești susținător discret!”, ne-a declarat Șerbănoiu.
 

 

 

Preluare Săptămânalul Ancheta