Cu permisul retras de magistrați - A ignorat decizia!

Ieri, un tânăr din Mioveni a fost depistat de poliţiştii din cadrul Secţiei de Politie Rurală Tigveni conducând un autoturism deşi avea permisul de conducere retras pe motiv medical. 

CITEȘTE ȘI ... Permise Pitești: Nu vor mai fi emise bonuri de ordine!

În acest caz, poliţiştii au întocmit dosar penal care prevede următoarele:

„Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Reamintim că tânărul de 27 de ani a fost depistat şi de poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Piteşti, în timp ce conducea un autoturism pe raza municipiului Pitești, având permisul de conducere retras pe motiv medical.

Din verificări s-a stabilit că măsura retragerii din motive medicale a fost dispusă de instanţa de judecată, în urma unui dosar penal în care a fost cercetat, iar ulterior, în cursul acestui an, a fost reexaminat, însă comisia medicală specializată a concluzionat că nu este apt pentru a conduce, măsura retragerii rămânând în vigoare.

”Bărbatul a fost cercetat într-un dosar penal, în care s-a stabilit prin expertiză medico-legală că nu ar fi avut discernământ în raport cu fapta ce a făcut obiectul cercetărilor.
Instanța a dispus retragerea permisului de conducere și obligarea sa la tratament medical de specialitate.
La revenire, acesta a solicitat restituirea permisului de conducere, împrejurare în care a fost evaluat de o comisie medicală de specialitate, care a stabilit că nu are capacitatea de a conduce.”

 

----------------------------------------------------------------


Anul trecut au fost retrase sau anulate de poliţiştii argeşeni 176 de permise de conducere, din care 7 de la şoferii inapţi din punct de vedere medical sau psihologic, iar în primele 10 luni ale anului în curs, 229 de permise de conducere, din care tot 7 pe la şoferii declaraţi inapţi de cadrele medicale.

Până la 1 ianuarie 2019, medicul de familie era cel care informa Poliţia Rutieră atunci când o persoană aflată în evidenţa sa era declarată inaptă medical sau psihologic. De altfel, doar acesta putea solicita pentru persoana în cauză, deţinătoare a unui permis auto, examenul de specialitate necesar.

Începând cu data de 6 ianuarie 2019, odată, cu intrarea în vigoare a Legii nr. 345/2018, art. 22 din OUG 195/2002 - Codul Rutier, a fost modificat, astfel încât orice medic care are în evidenţă o persoană deţinătoare a unui permis auto, susceptibilă de a fi inaptă medical sau psihologic, poate solicita examenul de specialitate necesar.

În plus, unitatea de asistenţă medicală care realizează acest tip de examen este obligată să comunice rezultatul examinării către Poliţia Rutieră în a cărei rază teritorială îşi desfăşoară activitatea.