Criza microcipurilor de la Dacia s-ar putea încheia abia în aprilie

Majoritatea producătorilor de maşini din lume sunt blocaţi de criza de cipuri şi semiconductori, componente importate din Asia. Şi Dacia este afectată de această criză, fiind nevoită să îşi trimită angajaţii în şomaj tehnic. Deputatul Nicolae Pavelescu, fostul lider al Sindicatului Autoturisme Dacia, ne-a declarat că se întrevede o rezolvare a situaţiei abia în luna aprilie şi a explicat şi de ce nu pot fi achiziţionate componentele respective de la un alt furnizor. 

„Cipurile şi semiconductorii sunt importaţi din Asia, în special din Taiwan. Dacia utilizează aceste componente pentru cele două calculatoare de pe autovehicul: unul în habitaclu şi unul pe motor. Eu cred, din ce observ şi din experienţele anterioare, că prin aprilie se va îndrepta situaţia. Acest blocaj este efectul globalizării. Producătorii de maşini s-au orientat către furnizorii care vindeau cel mai ieftin. Acum nu pot cumpăra de la alţi furnizori, deoarece este nevoie de omologare, iar această omologare durează cel puţin 6 luni, deci ar însemna un interval foarte mare de timp. Probabil acum vor învăţa din această situaţie şi vor exista şi alţi producători omologaţi pe viitor.”, ne-a explicat deputatul Nicolae Pavelescu.

Întrebat şi dacă Dacia a mai întâmpinat asemenea situaţii, acesta ne-a declarat că în luna noiembrie a anului trecut uzina a rămas fără cartere pentru cutia de viteză, piese livrate de la o fabrică Nissan din Anglia. 

 

CITEȘTE ȘI ... Cum au ajuns patru copii din familii bune să vândă droguri în stradă

 12.000 de angajaţi afectaţi


În fiecare zi în care uzina este oprită 12.000 din 14.000 de angajaţi stau acasă. După cum ne-a declarat viceliderul SAD, Ion Iordache, angajaţii primesc 85% din salariu şi tichetele de masă. 


„Trecem prin momente grele! Incertitudinea va persista mai multă vreme, iar salariaţii sunt foarte îngrijoraţi şi tratează cu maximă responsabilitate această situaţie. Semiconductorii vin din ţări asiatice, iar din cauza cererii mari de asemenea componente în segmentul IT, pentru laptopuri, tablete, telefoane, nu s-au mai putut onora comenzile către producătorii auto.”, ne-a declarat Ion Iordache. 

 

CITEȘTE ȘI ... Polițistul Bogdan Neagoe a pierit din cauza unei manevre imprudente a unui șofer de taxi!

 Comenzile date vor fi onorate


Referitor la cei care au plătit deja avansul pentru o maşină marca Dacia şi aşteaptă livrarea, viceliderul sindical Ion Iordache spune că nu sunt motive de îngrijorare.

„Comenzile dumnealor nu vor fi întârziate. În zilele de lucru se realizează aceste autovehicule.”, a adăugat acesta. 

 

CITEȘTE ȘI ... Examinatorii de la proba de traseu pentru permis - acuzaţi de comportament neprofesionist

 

 Cinci candidaţi pentru funcţia de lider al Sindicatului Dacia


Luni, 15 februarie, se decide cine va intra în cursa pentru alegerea liderului Sindicatului Autoturisme Dacia. Funcţia a fost deţinută de Nicolae Pavelescu, care a fost ales deputat în Parlamentul României.

„Alegerile au loc o dată la 4 ani. Vineri, 12 februarie, s-a încheiat depunerea dosarelor de candidaţi, iar luni, 15 februarie, se evaluează candidaturile conform criteriilor din statut. După această etapă se va stabili data alegerilor.”, ne-a declarat viceliderul SAD, Ion Iordache.

Cinci angajaţi din Uzina Dacia şi-au depus candidaturile. După ce se va alege liderul, acesta va face popunerile pentru vicelideri, care vor fi, ulterior, desemnaţi prin vot secret. 

 

Sursa: Saptamanalul Ancheta