Criza forţei de muncă: Argeşul - locul 2 pe ţară la ajutoare sociale

În anul 2017, primăriile au cheltuit pentru ajutoare sociale 4,82 miliarde lei. Argeşul este pe locul doi în topul judeţelor care sprijină prin alocările bugetare nemunca, anul trecut cheltuielile ridicându-se la 174,55 milioane lei, după Iaşi care figurează cu 179,33 milioane lei.  Dacă ţinem însă cont de numărul locuitorilor, categoric Argeşul ia faţa moldovenilor, pentru că în vreme ce Iaşiul are peste 770.000 de locuitori, Argeşul numără doar 590.000. 


Prin unităţile-administrative se oferă diferite ajutoare, precum venitul minim garantat, ajutoare pentru încălzirea locuinţei, pentru susţinerea familiei, tichete de grădiniţă şi ajutoare de urgenţă. Cele mai frecvente ajutoare sunt cele de venit minim garantat. În judeţul nostru, pentru luna aprilie, figurează în plată 6.966 de beneficiari, pentru care statul achită circa 1,88 milioane lei. Comunele cu cei mai mulţi beneficiari sunt Valea Mare Pravăţ, Mălureni şi Mihăeşti.

În paralel, multe afaceri se închid, pentru că nu găsesc personal, chiar şi necalificat. Sectorul agricol semnalează prin vocea preşedintelui Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurenţiu Bica, acest fenomen, care a luat amploare în ultimii ani.

„E o problemă naţională şi nu ne plângem doar noi, cei din agricultură, ci toate sectoarele de activitate, de lipsa forţei de muncă”, a precizat Laurenţiu Baciu, la Conferinţa Naţională a Agricultorilor.

„Vă spun cu amărăciune că în cei 28 de ani s-a dezvoltat într-un ritm extraordinar de rapid o nouă specializare la ţară: ajutoarele sociale. Acolo unde unii s-au născut numai să primească. Nu este o acuzaţie. Legea este binevenită, trebuie să-i dai unui om ajutor când vezi că nu are posibilităţi de trai, dar tot în legea aia spune că îi dai dacă nu are unde să îşi câştige existenţa. Or la noi în sectorul agricol este valabil pentru jumătate de ţară, nu găseşti un om, indiferent cât îi dai. Nici nu vorbim de salarizare, este exclus că nu ai cui. Preferă să stea pe ajutorul social, să trăiască din acele alocaţii. Şi numărul lor se înmulţeşte, pentru că nici copiii lor nu vor munci, neavând educaţia pe care ar trebui să le-o dea... Cine? Ăla care stă în faţa cârciumii toată ziua? Păi vine şi el lângă taică-su şi maică-sa când face majoratul și tot la ajutoare intră.”, a declarat preşedintele  LAPAR, în cadrul Conferinţei Naţionale a Agricultorilor, citat de economica.net.

Aceeaşi problemă o ridică toate societăţile din producţie, care se văd nevoite să aducă personal din ţările non UE. 
Ca o consolare, în contrapondere, Argeşul figurează pe primul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte banii alocaţi sănătăţii, cu 79,17 milioane lei.  
 

Sursa: Saptamanalul Ancheta