Criză de vaccin în farmaciile din Argeş

De la izbucnirea pandemiei de coronavirus, populaţia a fost încurajată să se vaccineze, iar tendinţa oamenilor de a avea grijă de sănătatea lor a crescut în mod considerabil. Prin urmare şi cererea de vaccinuri este mai mare ca de obicei. Fie pentru că nu fac parte din grupele de risc, pentru a beneficia de imunizare gratis, fie pentru că nu vor să mai aştepte până când dozele vor ajunge la cabinetele medicilor de familie, unii argeşeni au încercat să îşi procure vaccin antigripal din farmacii. Din păcate, însă, acesta este de negăsit în farmaciile din judeţ. 

 


 „Vom mai primi vaccin în toamna anului 2021!”


În ciuda faptului că, din precauţie, farmaciile au făcut comenzi foarte mari, unele abia dacă au primit 5-6 doze, care s-au vândut ca pâinea caldă. Oamenii se înscriu pe liste de aşteptare, fac rezervări în speranţa că poate se vor număra printre norocoşi, însă farmaciştii nu ştiu când vor primi următoarele doze şi nici câte vor fi.


„Noi am primit o cantitate foarte mică, nu stiu cât o să ajungă. Am împărţit în farmaciile de oraş în mod egal, dozele sunt cu mult sub cerere, ba chiar oamenii au insistat să le facem liste de prioritate. Cererea este foarte mare anul acesta. Noi am făcut presiuni la depozitele de la care ne aprovizionăm pentru a primi dozele de vaccin comandate, avem promisiuni, dar sunt destul de slabe şansele să se întâmple acest lucru, în condiţiile în care mi s-a spus că ce ni se va livra - şi cu siguranţă vor fi puţine - vor fi primele şi ultimele pe anul acesta. Vom mai primi vaccin în toamna anului 2021”, ne-a spus, destul de pesimistă, Cristiana Ungureanu, manager al farmaciilor Forte Vita Farm.


Faptul că furnizorii nu onorează comenzile şi că la acest moment este o criză de vaccin antigripal pe piaţa pharma este confirmat şi de către Aurel Rădulescu, managerul farmaciilor Eva:

„Am avut o cantitate de vaccinuri, dar s-au dat imediat, pentru că erau precomenzi, oamenii le ceruseră. Ne-a fost onorată prima comandă, acum o aşteptăm pe următoarea care trebuie să vină la începutul lunii octombrie. Noi am cerut sute şi sute de doze de vaccin de la fiecare depozit, dar nu cred că vom primi ce am cerut.”

 


 Cât costă vaccinul în farmacii


Cât despre preţul de achiziţie al unui vacin, acesta variază în funcție de producător, de felul vaccinului antigripal și de adaosul comercial practicat de fiecare farmacie. El poate fi cumpărat pentru sume pornind de la 23 de lei la 60 de lei per doză, în cazul serurilor imunizante pentru adulţi. Spre exemplu, influvac costă 23 de lei, vaxigrip 33 de lei, iar vaxigrip tetra ajunge și la 60 de lei. Pentru copii, există şi varianta vaccinului administrat pe cale nazală, disponibil sub forma de spray, al cărui preţ se învârte în jurul sumei de 100 de lei.
 

 

Sursa: saptamanalul ancheta