Cristiana Surdu: Am învățat că trebuie să rămân autentică!

A reușit să îmbine eficient calitățile specifice sexului frumos, așa cum sunt perseverența, puterea de muncă și seriozitatea, cu ambițiile profesionale în ceea ce privește managementul public. Absolventă a Universității Politehnice Bucureşti, și-a construit pas cu pas cariera la nivelul Agenției Județene pentru Protecția Mediului Argeș, până la poziția de manager al instituției, pe care o deține astăzi. A pus accent pe perfecționarea profesională, continuând pregătirea prin studii de masterat în Management şi Administraţie Publică la nivelul ASE Bucureşti, dar a combinat permanent această pregătire cu experiența efectivă la nivelul instituției, o experiență bazată pe câțiva piloni esențiali: rezultate, spirit de echipă, transparență și eficiență. 

 


 Există femei din domeniul dumneavoastră de activitate care v-au servit ca inspiraţie, ca model?


O astfel de personalitate este doamna Florika FINK – HOOIJER, director  general în cadrul Comisiei Europene - Direcția Generală de Mediu. 

 


 Daţi-mi exemplul unei lecţii de leadership pe care aţi învăţat-o de-a lungul carierei!


Să rămân autentică! Să încerci să fii altcineva sau cineva care crezi că ar trebui să fii este epuizant. Fiecare persoană este diferită și asta e valabil și pentru manageri și lideri – fiecare își aduce propria contribuție. Fiecare persoană are un impact specific. Pentru mine a fost important să practic ceea ce este eficient și să fac numai lucrurile în care cred. 

 


Ce sfat i-aţi da unei tinere care îşi începe acum parcursul profesional?


Să nu mai aștepte și să înceapă imediat ce își propune. Nu există locul și lucrul perfect, însă putem vorbi despre totul la momentul potrivit. În fiecare moment, putem învăța ceva nou. Totodată, cred că nu este suficient să înceapă, ci să fie perseverente și ambițioase astfel încât să depășească momentele critice, care nu fac decât să te dezvolte, atât personal, cât și profesional.

 


 Cum definiţi rolul femeii în societate raportat la vremurile noastre?


De-a lungul timpului, statusul social al femeii a cunoscut îmbunătăţiri substanţiale. În comparaţie cu epocile în care femeile erau privite, mai degrabă, ca un auxiliar decât ca parteneri egali ai bărbaţilor, situaţia actuală este, într-adevăr, semnificativ schimbată în bine. Lumea contemporană recunoaşte astăzi, cu tot mai multă sinceritate, rolul social major al femeii nu doar în creşterea şi educarea copiilor sau în gospodărie, ci şi în dezvoltarea globală a culturii, a artelor, a ştiinţei, a economiei, într-un cuvânt, în dezvoltarea armonioasă a întregii societăţi. 

 


  Ce obiective v-aţi trasat pentru acest an?  


Îmbunătăţirea continuă a activităţii în emiterea actelor de reglementare, gestiunea deşeurilor, conservarea naturii şi biodiversităţii, monitorizarea calităţii mediului şi informarea promptă a publicului în această privinţă, precum şi conştientizarea privind problemele şi proiectele de mediu.