Cristian Zidaru: Pe 27 septembrie punem capăt politicii lui ”Nu se poate” și ”Nu sunt bani” în educația din Argeș

Educația este o prioritate în perioada 2020-2024 pentru USRPLUS în Argeș, o investiție în tineri care să devină capabili să facă față provocărilor. Asta înseamnă să le cultivăm gustul pentru învățarea continuă, să le oferim setul de instrumente necesar pentru a se reinventa periodic, pentru a trece peste provocările pe care le va ridica o societate și o piață a muncii complet transformate de progresul tehnologic.
Dacă piața muncii secolului 20 a fost marcată de lupta împotriva exploatării, cea a secolului 21 va fi marcată de lupta împotriva riscului de a deveni irelevant.
Lumea, așa cum o știm, nu va mai exista peste douăzeci de ani, iar provocarea majoră este de a ne echipa copiii cu un set de instrumente care să le permită să rămână relevanți pe piața muncii și să vadă în schimbare o oportunitate, nu un factor de stres.

 

Dar cum putem să facem asta cu o clasă politică învechită?

Avem unități școlare și grădinițe  cu toaleta in fundul curții, unități situate la doar 3 km de inima judetului, in ,,Orașul Ștefănești”, practic la o aruncătură de băț de biroul domnilor Manu și Mânzână, care ne promiteau că nu vor mai exista astfel de unități in judetul Argeș. Intrebat de curand, domnul Manu spunea că mai sunt doar cazuri izolate de acest fel in Argeș. Concluzia: sunt total rupți de realitate, vorbesc doar in baza ,,Raportărilor la Hectar” de tip comunist venite de la subalternii obedienți.
Avem școli supraaglomerate in mediul urban, dar cel mai grav fenomen este INEGALITAETEA de șanse pentru accesul la condiții decente și moderne de educație a copiilor defavorizați din mediul rural.
In 14 septembrie a inceput un an scolar plin de provocări din cauza pandemiei Covid 19, in special pentru copiii din mediul rural. Avem școli vechi în mediul rural, cu sisteme deficitare de încălzire, fără apă curentă și cu toaleta in fundul curții. Mulți dintre acești copii nu au bani de 4 măsti pe zi sau dezinfectant, nu au acces la internet și nici acces la dispozitive electronice pentru școala on-line. Carențele din educatie din cauza  absenteismului/abandonului școlar, atât fizic cât si on-line, vor avea consecințe grave asupra mediului rural din Argeș în viitor și vor adânci prăpastia dintre mediul rural și urban.

 

 Ce fac aleșii locali și județeni pentru ca acesti copii să înceapă școala in condiții decente?

NIMIC, sunt preocupați de campanie în încercarea de a mai câștiga un loc călduț pentru următorii 4 ani.

 

De ce nu au facut nimic in 30 de ani pentru a reduce decalajul din educație dintre mediul rural si urban?

Nu i-au interesat, au venit cu scuzele de serviciu, ,,Nu se poate” sau ,,Nu sunt bani”.

 

Avem bani pentru educație?

DA. Cu ajutorul mai multor programe europene putem schimba fața învățământului din Argeș.
Prin Programul Operațional Regional (POR) 2021-2027.

 

Axa Prioritară 3 - O regiune cu orașe prietenoase cu mediul. 


Putem accesa fonduri pentru a crește eficiența energetică în clădirile publice/rezidențiale, inclusiv consolidare. Sumă alocare totală Axa prioritară 3 (UE+BS) - 4,30 miliarde Euro.

 


Axa Prioritară 5 - O regiune educată. 


Îmbunătățirea accesului la servicii de calitate și favorabile incluziunii în educație, formare și învățarea pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurii în învățământ ante-preșcolar, preșcolar, primar, secundar dar si pentru învățământul profesional, tehnic și licee tehnologice. Sumă alocare totală Axa prioritară 5 (UE+BS) - 0,828 miliarde Euro.

 


Axa Prioritară 6 - O regiune atractivă. 


Putem accesa fonduri pentru tabere de elevi/preșcolari și centre multidisciplinare de tineret.  Sumă alocare totală Axa prioritară 6 (UE+BS) - 0,798 miliarde Euro.

 

Prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD) 2021-2027


Axa Prioritară 2. Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată și tranziția la o economie circulară. Sumă alocare totală(UE+BS): 3,491 miliarde Euro.

 

Prin Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS) 2021-2027


Axa Prioritară 4 - Reducerea disparităților dintre copiii la risc de saracie și/sau excluziune socială și ceilalți copii. Putem accesa fonduri pentru familii monoparentale, centre pentru copii și adolescenți cu tulburări de comportament, accesul copiilor săraci la diferite activități sportive și de divertisment. Sumă alocare totală (UE): 478,4 milioane Euro

 

 

Programul Operational Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027 ( POCIDIF )


Axa Prioritară 7.  Digitalizarea in educație: continuarea procesului de digitalizare în educație și a susținerii măsurilor de e-guvernare, implementarea infrastructurii IT, completată de instalarea software-ului educațional. Sumă alocată UE – 200 milioane Euro.

Conform OLAF, suntem, ca țară, pe primul loc în 2019 la investigații și recomandări primite. La fel de îngrijorător e și faptul că din 2015 până la finalul lui 2019 suntem pe locul doi în Europa, după Spania, la posibile fraude și nereguli legate de fondurile structurale europene.
 
Dragi Argeșeni, aveți timp pentru a lua o decizie foarte importantă pentru următorii 4 ani, ,,Schimbăm și noi ceva sau mergem tot așa”. Pe mâna cui vreți să lăsați accesarea de fonduri europene? Pe mâna vechii clase politice  campioană la mânării, combinații, nepotisme și repetentă la accesarea de fonduri europene sau pe mâna USRPLUS, tineri, profesionisti care au demonstrat până acum ce pot in mediul privat?

 

Sunt Cristian George Zidaru, candidez la funcția de Consilier Judetean din partea Alianței USRPLUS si vă aștept pe 27 septembrie la vot!

 


Acest material a fost comandat de Partidul Libertate, Unitate si Solidaritate (parte a aliantei USR PLUS) 
Realizat/Publicat de: MB Agency Complete SRL 
Cod de identificare mandatar financiar : 21200391