Cristian Gentea:

În aceste momente are loc conferinta de presă a Primariei Pitești la care participă primarul municipiului Pitești, Cristian Gentea, Lucrețiu Tudor- city manager și Cristi Dumitru - consilier personal.

Printre subiectele discutate este și cel al investitiei Mall Tudor Vladimirescu iar Primarul Pitestiului a precizat : 

"Am semnat contractul de concesiune cu Prime Kapital, pentru constructia pasajului peste calea ferata. Pasarela este in valoare de 10 milioane de euro."

Cristian Gentea a declarat faptul că s-a facut receptia salii de sport de la liceul Cantacuzino, in valoare de 1629000 lei și a anuntat faptul ca inca alte trei sali de sport se au in vedere.

Referitor la terminarea lucrarilor din Piata Primariei, primarul Gentea a anuntat ca s-a adus granitul, s-a lucat si in weekend iar muncitorii vor lucra inclusiv de sarbatori. 

"Nu sunt multumit de solutia de design aleasa. Inteleg ca proiectantul nu a vrut sa semeneze nimic daca nu se alege solutia lui, desi au fost variante mai frumoase. Mi se pare anormal ca pe banii municipalitatii sa fim obligati sa alegem ce vrea prouectantul, nu beneficiarul."

 

De la 1 ianuarie, centrele de taxe si impozite de la Gara si din Gavana vor fi deschise pana la ora 18.00.

 

Proiectul Apa Canal nu se refera doar la Pitesti, ci este si judetul, si 12 UAT-uri. Total este de 188 mil euro, pentru Pitesti peste 82 milioane.

"Am vazut ca se mai invoca ca Apa Canal are profit. Anul acesta a fost varful rambursarilor. UE da 85% din bani, dar 10 ani trebuie sa se asigure ca ai fonduri sa faci mentenanta si sa platesti ratele. Din profit nu ai cum. Fac apel la toti consilierii sa votam aceste proiecte de hotarari, sa dam drumul proiectului si in prima parte a lunii ianiarie ar putea fi semnat. Eu mi-am asumat initierea proiectului, iar prin vot si-l asuma si dumnealor. Pretul va creste cu 20 de bani pe an, iar in anul 4 va ajunge la 6.10 lei, iar atunci cu CL vom gasi solutii sa oferim un sprijim celor cu venituri reduse. Sunt total dispus sa fac asta."

 

Referitor la subiectul Bazinului Olimpic, Cristian Gentea a declarat următoarele: 

"La Bazinul Olimpic este o enigma. Ne-am laudat ca am obtinut o finantare serioasa. Numai ca acest contract se refera doar la partea de eficienta energetica. Sunt dezamagit de ce am constat acolo, ca de exemplu grinzile de la acoperis sunt ruginite, la fel si conducte, care nu vor fi inlocuite. Daca ne facem acum ca nu le vedem, tot de noi va fi rau. Am.avut o discutie si cu proiectantul si cu constructorul si ne vom.intalni si cu ADR Sud Muntenia. Daca nu vom putea prinde si aceste lucrari, sistam ce se face acum, si realizam un nou proiect. S-ar putea sa le putem prinde in cel actual, daca ne incadram in valoarea de 15%".

 

Primarul Piteștiului a mai precizat faptul că in urma auditului a descoperit ca sunt directori in Primarie care de 11 ani sunt temporari si pentru ca nu este normal acest lucru, se vor organiza concursuri pentru acele posturi: 

"În urma auditului am observat un număr de 6 directori pe perioada temporara. Si aici vom face concurs. Am descoperit ca sunt directori prin Primarie care de 11 ani sunt temporari. La Centrul Cultural. Nu mi se pare normal asa ceva si o sa organizam concursuri pentru ocuparea posturilor in aceasta primavara."

Cristian Gentea: 

"Am dat de inteles in Primarie ca daca s-a lucrat intr-un fel pana acum, s-a terminat! Adica au venit la mine cu lucrari de 150 milioane si dupa ce i-am scuturat s-a putut si la jumatate. 
Daca vor veni la mine cu contracte umflate, o sa le negociez eu pana la pretul just, in niciun caz nu vom plati asa."

Aflam de asemenea ca de la 1 ianuarie, activitatea de eliberare a abonamentelor pentru elevi si persoane cu dizabilitati se va muta in spatele Cinematografului Modern iar la Casa Cartii va ramane doar partea de Taxe si Impozite.

 

Lucretiu Tudor, city-mangerul Piteștiului a vorbit despre buget, cheltuieli , taxe si impozite si efectul pandemiei asupra bugetului.

"Cea mai importanta cauza pandemia. Avem venituri mult mai mici decat am prevazut la inceputul anului. Pe cheltuieli avem un grad estimat de 79% din ceea ce am prevazut la inceputul anului. 

Foarte multe lucrari sunt blocate la acest moment, din cauza contestatiilor sau a avizelor. Ca exemplu: achizitia de autobuze electrice blocata la Minister. Cauzele nu tin de Primaria Pitesti, ci de niste proceduri birocratice. 

Suma existanta acum in bugetul Primariei este de 6 milioane lei. Cu siguranta vom incheia anul cu un deficit. 

Legat de taxe si impozite. Vom avea venituri de 98 milioane lei, aceeasi suma pe care am avut-o si in 2018. Luand in calcul gradul de crestere al cheltuielilor, al inflatiei, iata ca nu am.reusit sa le crstem comparativ cu acum 2 ani."

 

 

Stire in curs de actualizare.