Cristian Gentea: ”Haideți să ne regăsim în identitatea noastră, să ne întoarcem la valori cuantificabile în progres”

Împlinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române este marcată duminică în ţară prin diferite manifestări. Autorităţile locale au ales să sărbătorească Mica Unire prin ceremonii restrânse, cu respectarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei

În fiecare an, la 24 ianuarie, în întreaga ţară este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, fiind marcat momentul unirii Moldovei cu Ţara Românească (1859) sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859 - 1866).

Acest eveniment major în istoria ţării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român.

Senatul României a adoptat la 2 iunie 2014, proiectul de lege pentru declararea zilei de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române, zi de sărbătoare naţională.


”24 ianuarie este o bornă în istoria neamului nostru! Alegerea aceluiași domnitor atât în București, cât și la Iași, a fost un act de politică inteligentă și a reușit să aducă recunoașterea internațională a Unirii Principatelor Române.
Apoi, prin reformele din toate domeniile, administrația Cuza a pregătit bazele statului român modern. Prima Constituție, numele România, regalitatea, independența și Marea Unire au fost  următoarele repere care ne-au format identitatea!
Sfârșitul secolului XIX și prima jumătate a secolului XX sunt o lecție pentru noi, cei din secolul XXI: când românii au avut un proiect comun de țară, România a fost un stat puternic! Când grupurile de interese fac politica publică, țara stagnează și involuează!
Mesajul de astăzi pentru toți românii este unul simplu: haideți să ne regăsim în identitatea noastră, să ne întoarcem la valori cuantificabile în progres, să ne regăsim cursul democratic într-un context european comunitar, dar și în NATO.
Dumnezeu să binecuvânteze neamul românesc!”