Cristian Gentea: De câștigat, câștig! Vreau s-o fac cu fruntea sus! M-au subestimat

La sfarșitul unei campanii electorale în care a intrat cu un CV pe care nimeni nu i l-a putut contesta, cu o platformă conturată pe toate aspectele administrativ-urbane și pe noile tendințe de administrație publică, cu o echipă de consilieri locali formată din manageri publici tineri, specialiști pe fonduri europene, medici, cadre didactice etc., singurul „păcat” găsit de opoziţie lui Cristian Gentea a rămas faptul că este pesedist. Urmând să vadă în mai puţin de-o săptamână dacă piteștenii votează OMUL sau partidul, candidatul social-democrat a acceptat o discuţie cu cărțile pe masă, vizavi de toate subiectele sensibile ale acestei curse politice pe care este convins că o va câștiga cu detașare bazându-se pe capacitatea de analiză politică și administrativă a piteștenilor chemați la urne.

 

 


 ♦ Începem un mandat nou, cu un primar nou, cu o echipă nouă! 

 


 Aveți o platformă electorală foarte bine închegată și foarte bine prezentată. O spun și competitorii. Dar ei mai spun ceva, o idee care se tot repetă… de ce nu le-ați făcut până acum, în ultimii 30 de ani?


- Eu?! Bine, ei spun că n-a făcut PSD-ul... Doamnă, dacă cineva – că mă cunoaște, că nu mă cunoaște - își închipuie că eu vin azi să comentez ce s-a făcut și ce nu, să mă vait pe aici de vreo grea moștenire sau să zic că aș fi făcut mai bine… se înșală amarnic. Fiecare generație administrativă a făcut ce a crezut că e mai bine, ce a fost nevoie la vremea aia, ce s-a putut ca bani și buget. Și a făcut lucrurile cum le-a văzut fiecare executiv în parte… Eu pot spune că, da, am o altă viziune. Am spus-o mereu, o spun și acum. Nu-i nimic greșit în a avea o altă perspectivă decât anumiți colegi de partid, să zicem… Cred că în toate formațiunile e la fel, că suntem oameni, nu suntem nici roboți, nici papagali. Asta pot să zic.
Când mă întreabă însă pe mine, de parcă eu aș fi fost primar sau viceprimar, mi se pare că se forțează totuși dialogul la nivelul ridicolului. Eu ştiu că altceva nu au ce să zică, dar e deja plictisitor. E ca și cum susținătorii mei l-ar întreba pe domnul Postelnicescu de la PNL același lucru. Că și domnia sa tot consilier local ca mine a fost…Tot președinte de filială, ca mine… Adică, el de ce n-a făcut ce „trebuia” să fac eu?! Având fix aceeaşi putere şi reprezentativitate publică? În calitate de consilier, am susţinut şi am votat fiecare proiect care a vizat dezvoltarea Piteştiului! Am iniţiat multe dintre ele. Dar să nu amestecăm merele cu perele doar fiindcă nu avem cum să convingem pe propriul program! Un singur aspect trebuie să fie foarte limpede pe această falsă problemă: începem un mandat nou, cu un primar nou, cu o echipă nouă! 

 

 


 Ei spun că ați fost în PSD, iar PSD a condus Piteștiul…

 

 


- Păi și unde, Doamne iartă-mă, să fiu? Adică e cineva supărat că eu nu m-am mutat de colo-colo?! Păi nici n-o s-o vadă vreodată! Da, din PSD am făcut parte, fac parte și voi face parte. Și când a fost bine, și când a fost rău… Am mai auzit teoria asta cu „pesediștii – oameni răi” și la un moment dat mi-a creat chiar senzația de jignire, de extremism. 
Au încercat să spună ceva de genul: nu pot fi deștept, pentru că sunt pesedist, nu pot face un Pitești modern, pentru că sunt pesedist, nu pot construi proiecte pentru tineri, pentru că sunt pesedist… Doamnă, se încearcă o radicalizare orbilă, dezonorantă pentru cei care o fac și jignitoare pentru cei care gândesc. În abordarea lor, unii sunt răi, alții sunt buni...
Cum ar veni, dacă ești pesedist - candidat sau alegător - nu eşti inteligent! Hai, pe bune??! Bine că au strâns liberalii toți inteligenții acolo, de la prima linie până la ultima. Duduie inteligența cum te apropii de sediul PNL… Nu știam ce zgomot aud când trec pe stradă și dup-aia mi-am zis: „Ia uite, domne, cum se aude inteligența de acolo…” Adică, eu, Titi Tudosoiu, Lucrețiu Tudor, Robert Tudorache, doctorul Șerb, Cristi Dumitru și toți ceilalți suntem niște proști doar pentru că suntem la PSD?
Păi comparăm vreodată galeria de miniștri, de secretari de stat, de șefi de instituții pe care a dat-o PSD-ul cu ce au dat alte partide? Ca pregătire, ca amploare de oameni de stat… Când vreodată în viața asta? Că am avut și noi poamele noastre, că am avut și noi greșelile noastre, unele mari… oooo, suntem în campanie și nu e frumos să mă întrebați despre asta, că aș putea vorbi până mâine. Nici n-am făcut vreodată vreun secret din poziția mea pe anumite subiecte. Dar de aici și până la a spune în spațiul public asemenea enormități… Păi ce? A învățat X sau Y carte cu mine? 
Vă spun, unii încercă - neavând pe ce altceva să se bazeze - o segregare a societății, o radicalizare oribilă! Comenta o domnisoara, doamnă… la începutul campaniei că eu nu știu ce înseamnă o sesiune Q&A, de exemplu…

 

 


 Păi și știți?

 


- (Râde). Eu, de o căruță de ani, susțin interviuri cu firme de recrutare în limba engleză. Lucrez cu americanii, cu Viena și cu parteneri din întrega lume în proiecte strategice, de milioane de euro, în industria nucleară. Credeți că ne înțelegem prin semne? Vorbesc fluent engleza, chiar la nivel tehnic. Sunt foarte familiarizat cu toate tipurile de meetinguri, conferințe, sesiuni Q&A… Trebuia să mi le expun la ședințele Consiliului Local Pitești ca să se lumineze cineva?! Sau să vă întreb la conferințele de presă dacă facem un Q&A? V-am spus… sunt siderat câteodată, într-o societate în care oamenii gândesc, cum încearcă unii și alții să pună în context aiurea niște chestii. Eu nu mi-am permis să zic nimic de nimeni și nici nu o voi face. Nici în campanie, nici ca primar. Nu e felul meu ăsta.

 

 

 ♦ Un primar și o echipă administrativă trebuie să asigure echilibru între toate tipurile de nevoi pe care le au cetățenii

 


 Păreți non combat…


- Regret că așa mă vedeți… Eu vreau să par fix ceea ce sunt: un om serios. Circul îl găsiți în altă parte. Eu… poalele-n cap nu mi le pun! De ce s-o fac???  Că, spre deosebire de ei, eu am ce să le spun piteștenilor, eu am cu ce mă prezenta, eu am un proiect viabil și o să câștig cu fruntea sus! Ei functionează cam aşa: când nu vrei să vadă lumea cât de subțire ești, te apuci și faci circ! Mergi pe negativ!
Eu n-am această nevoie. În al doilea rând, nu e felul meu de-a fi. Așa m-a lăsat Dumnezeu, așa m-a educat industria nucleară, așa mă știe lumea de-o viață… Și-ar face cruce oamenii care mă știu de 30 de ani să mă vadă acum maimuțărindu-mă sau atacând cu spume la gură. Am altă treabă, doamna Oana, și nu așa se câștigă Piteștiul! Și nici așa nu se conduce!

 

 


 Păreți foarte sigur că veți câștiga…


- D-asta sunt sigur! Ce vreau eu este să-l câștig cu fruntea sus! Și-apoi să-l conduc bine! Visez platforma pe care o prezint cetățenilor. Mă bântuie. M-am gândit de-o mie de ori cum să fac fiecare lucru. Să fiu sigur că pot să fac… Am tăiat jumătate din ce mi-au propus colegii, că nu-mi bătea mie, inginerește, cu diferite aspecte tehnice sau cu sursele de finanțare… Le-am zis: „Mai bine facem în plus, că nu se supără nimeni, decât să-mi dea lumea cu huo pe stradă!” Este clar pentru toată lumea că există o doză mare de dezamăgire printre oameni și nu e cazul s-o adâncim. Este la fel de clar că - într-un cartier - un om vrea ceva și vecinul vrea opusul. Mi s-a întâmplat, pe multe subiecte din platformă, să se ia oamenii la ceartă între ei. Comenta un băiat tânăr ceva de genul: „Parc industrial ne trebuie nouă când n-avem toate străzile asfaltate bine?” Și vine alt domn și îi spune „Păi fix parc industrial ne trebuie, că banii pentru asfaltarea străzilor trebuie produși de-o economie locală puternică!” Vedeți… cam așa sunt împărțite lucrurile...
Iar un primar și o echipă administrativă trebuie să asigure echilibru între toate tipurile de nevoi pe care le au cetățenii… D-aia n-am vrut să fac o mie de angajamente și nici nu am ieșit cu proiecte halucinante. Am făcut câte angajamente mi-au rezultat ca fiind fezabile, realizabile. Nu sunt puţine și credeţi-mă că ne-am străduit să acoperim toate zonele care ţin de administrația locală, de la susţinerea mediului de business la salubritate, de la învățământ la energie termică, de la asistență socială la dezvoltare pe sistem SMART CITY, de la debirocratizare la proiecte pentru tineri și tinerele familii și așa mai departe. 

 

 

♦ Facem din Pitești un oraș viu și atractiv, desigur raportat la realitățile locale

 


 Apropo de tineri. Ați venit cu o mulțime de proiecte cool, ca să le numim așa: centru efervescent, Lunca drept cel mai mare parc de distracţie din regiune, festivaluri mari, artă stradală, reîntâlniri La Pietre… Programul acesta nu prea seamănă a PSD…

 


- Am spus-o și o repet: PSD a făcut multe pentru tineri, doar că n-a știut să și le vândă! Raportat la proiectul meu pentru „Pitești! Aici vrei să trăiești” e corect să menționăm, din start, că el este rodul unei echipe de colegi foarte open-mind, foarte conectați la tendințe, la nevoile specifice generației lor, la potențialul de dezvoltare al orașului pe această linie a organizării de mari evenimente și a realizării locațiilor de agrement. Luk Tudor, Titi Tudosoiu, Cristi Dumitru, Dan Dumitrescu sunt doar câțiva care au ținut foarte tare să ne construim un program în care această temă de lucru să fie unul dintre pilonii principali. 
Iar eu, nu numai că am înțeles viziunea lor, dar m-am angajat și mă angajez să acord toată susținerea și deschiderea primarului în a le transforma în realitate. Acum, eu nu pretind că sunt tânăr, dar sunt – la rândul meu - un om conectat. Iubesc arta, de exemplu. Iubesc sportul. Călătoresc și nu o fac ca să dau chek-in în aeroporturi. Fiica mea a studiat, lucrează și locuiește în Londra. Mă duc destul de frecvent la ea și știu foarte bine ce înseamnă un Hyde Park cu tot ce-i trebuie, ce înseamnă O2 Arena, ce înseamnă Trafalgar Square noaptea și cum sunt valorificate malurile Tamisei. Facem din Pitești un oraș viu și atractiv, desigur raportat la realitățile locale, la potențialul și structura sa ca oraș. 

 

 

 Vorbiți despre o echipă care a lucrat la anumite proiecte. Inclusiv pe marketing politic. S-a tot zis că mesajele publice nu par să vă reflecte stilul…


- Știu ce s-a zis... Mesajele publice din această campanie reflectă ad-litteram proiectele gândite și asumate de mine, viziunea mea despre anumite subiecte sau despre Piteşti, în general. 
Legat de editarea lor, nu vreau să vă supărați pe mine, dar eu cred că am spus de la început ce sunt: eu sunt inginer fizician, cercetător, manager în industria nucleară și om de administrație. V-am spus eu vreodată cu sunt PR? Evident, mesajele publice, platforma în sine, intră într-un proces de editare, de aranjare, de promovare… Nu așa este firesc? Civilizat? Adică aș fi ultimul ipocrit să susțin că eu centrez, eu dau cu capul, eu gândesc, eu editez, eu gătesc, eu schimb robineții, eu voi fi și primar, și constructor, și om de facebook, și soră medicală! Firește că lucrez cu o echipă de PR. Firește că voi construi o astfel de echipă și la nivel de Primărie. Firește că vom acționa profi, cu specialiști pe fiecare domeniu, cum se face oriunde în lumea civilizată. 
Voi răspunde personal la întrebări, voi dialoga permanent cu oamenii față-n față pe stradă, voi fi deschis către presă. Dar voi face toate aceste lucruri dublat de o echipă de oameni care asta sunt pregătiți să facă! Cine pretinde că are timp fizic să stea numai pe Facebook și să fie în același moment primarul Piteștiului și că - pe deasupra! - mai și știe cum se fac toate înseamnă că e din altă lume! În lumea mea, fiecare face, extrem de bine, ceea ce știe. Locul meu ca primar este în cabinetele miniștrilor de resort, în societățile locale care trebuie să demonstreze performanță, în șantiere, în întâlniri de business și dezvoltare urbană, în fața cetățenilor, în școli și universități. Nu o să mă vedeți schimbând un coș de gunoi cu mâinile mele, o să mă vedeți izbutind să semnez proiectul prin care montăm platforme inteligente în toate cartierele! Adică, eu așa mă văd și nu vreau să-și închipuie lumea altceva! La costum, la cravată, cu fața asta a mea serioasă… Dar făcând treabă, aducând bani, implementând marile proiecte de care orașul acesta are nevoie! Ca să las ceva în urma mea…

 

 

♦ Adversarii politici vor înțelege că sunt genul de primar pe care și ei vor vrea să-l voteze data viitoare

 


 Ați spus că, în lumea dumneavoastră, fiecare face extrem de bine ceea ce se pricepe. S-a lansat, de asemenea, și teoria conform căreia sunteți draconic ca şef...


- (Râde). Sigur nu sunt maica Tereza... Dar draconic e mult spus. Lucrez de 30 de ani în industria nucleară și am urcat treaptă cu treaptă. Acolo, la ICN, e farmacie. Acolo, disciplina, viteza de reacție, orientarea pe rezultate, buna pregătire sunt lucruri fără de care nu poţi să trăiești și să își faci jobul. De aici, poate, și determinarea cu care obișnuiesc să conduc echipe. Sunt eficient și am o ambiție uriașă, acesta este adevărul. Legat de echipa din administraţie, îmi propun să setez un nivel de performanță și nu am nicio îndoială că oamenii din această echipă îl vor atinge. În primul rând, pentru că vor fi conduși de un primar care își respectă, la rândul său, propriii indicatori în materie de rezultate.

 


 Cum este să conduci echipe acum, din linia întâi, în campania electorală?


- Greu rău la început... Eu nu am fost învățat să mă axez pe mine. Le-am condus, atâția ani şi atâtea campanii, în spatele altui candidat. Vă spun, cu onestitate, că am avut seri în care am vrut să spun „pas”. Mi-am revenit până dimineață, că n-aș mai fi fost eu dacă renunțam la o luptă în care m-am angajat! Dar mi s-a părut, o vreme, ciudat. Acum, când se termină, vă pot spune cu mâna pe suflet că sunt gata să o mai iau de 100 de ori de la capăt. Totul ține de obișnuință… 

 


 Despre contracandidați…


- Nu vorbim despre contracandidați. Fiecare cu treaba lui, cu gândirea lui, cu valorile lui. Pot să vă spun un singur lucru: i-am urmărit și - cu mulți oameni din echipele respective - voi lucra foarte bine. Cu alții, deloc. 

 

 Cu care deloc?


- Cu cei cu care nu împărtășesc aceleași valori. 

 


 Și ei cu dumneavoastră? Cum vor lucra? Cum simțiți că v-au perceput?


- Ei… mulți dintre ei ca să fiu mai exact… m-au subestimat. N-au intrat în campanie cu temele făcute. Sau poate au avut informații eronate voit, trunchiate, deformate... (ridică din umeri) Nu e grija mea. Ar trebui – când vor ajunge la capitolul „concluzii” – să fie grija lor. M-au subestimat ca om, m-au subestimat ca jucător politic, m-au subestimat ca viziune, ca forță de mobilizare, ca lider de echipă. Le simt permanent debusolarea (zâmbește). După campanie, lucrurile se vor așeza însă și vor înțelege că sunt genul de primar pe care - așa cum am mai spus-o - și ei vor vrea să-l voteze data viitoare! 

 


 Asta a sunat un pic a aroganță…


- Nu, doamna, asta a sunat a siguranță!