Cristian Gentea: Apel pentru redeschiderea sălilor de fitness și aerobic!

Cristian Gentea, consilier local și candidat al PSD pentru Primaria Pitești s-a întâlnit astăzi cu mai mulți reprezentanți ai sălilor de sport (culturism, fitness, aerobic) din Pitești, antreprenori care amenință cu proteste zilele următoare având în vedere decizia CJSU de a prelungi perioada în care aceste centre sunt închise pentru public.

Domnia sa a lansat un apel către autoritățile județene abilitate să ia decizii în acest sens să reanalizeze situația și să judece punctual fiecare tip de măsură.

"Incep prin a spune că diminuarea forței de răspândire a virusului în județul nostru trebuie să rămână o prioritate medicală și administrativă! Recomand tuturor piteștenilor să se protejeze și să-i protejeze pe cei din jur, ascultând toate sfaturile autorităților medicale privind regulile pe care trebuie să le respectăm!

Cred, însă, că toate măsurile restrictive stabilite de CJSU trebuie să fie proporționale cu riscul epidemiologic pe care îl presupun și că fiecare domeniu de activitate afectat de aplicarea lor trebuie discutat și analizat în parte. 

Proprietarii sălilor de fitness și aerobic din Pitești cu care am discutat fac un apel aproape disperat la autoritățile publice să reanalizeze decizia de suspendare a acestor activități în condițiile în care - explică domniile lor - prin respectarea tuturor regulilor impuse în domeniu după ridicarea stării de urgență, aceste centre nu ridicau probleme pentru sănătatea publică. 

Din contră, mișcarea, întreținerea fizică, sportul zilnic sunt recomandate pentru o stare de sănătate bună și întărirea sistemului imunitar, subliniază atât reprezentanții sălilor, cât și numeroși piteșteni care aveau această rutină și această pasiune în agenda lor personală. 

Oamenii fac comparație, în mod natural, cu alte tipuri de activități care funcționează la capacitate maximă presupunând aglomerări umane și, implicit, riscuri semnificativ mai mari. 

Trăim o perioadă extrem de dificilă, în care numeroase activități economice sunt puternic zdruncinate și în care accesul oamenilor la diferite activități este îngrădit total.

Apelul echipei noastre către toți membrii CJSU -  formulat în susținerea petiției pe care proprietarii sălilor de fitness și sport o fac în mod public – este să reanalizeze cu celeritate și în mod echilibrat cerința acestor agenți economici de a-și relua activitatea, cu respectarea strictă, permanent monitorizată, a regulilor impuse de autorități. 

Vom depăși împreună această perioadă cu grijă atât pentru sănătate, cât și pentru societate și economie!" - este mesajul public transmis de Cristian Gentea după intâlnirea cu proprietarii unora dintre sălile de sport din Pitesti.


Reamintim că protestele sunt anunțate pentru zilele următoarea (citiți aici) și că antrepenorii piteșteni din această industrie și-au manifestat disponibilitatea totală de a respecta regulile epidemiologice impuse, dacă CJSU le asculta vocea și permite reluarea activității, reguli care presupun:

- Limitarea numărului  clienți  în funcție de dimensiunile sălii, pentru a se menține distanța de siguranță  de minim 7 mp pentru cei care utilizează aparatele și de minim 10 mp pentru exercițiile de aerobic. 

- Realizarea accesului clienților numai în baza programărilor prealabile și organizarea acestor programări astfel încât să permită suficient timp pentru igienizarea sălii  și eliberarea vestiarelor

- Triajul observațional și evidența nominală a clienților

- Nebulizarea săptămânală a încăperilor în care sunt sistemele de recirculare a aerului, dezinfectarea și aerisirea frecventă a suprafețelor și spațiilor comune  

- Asigurarea substanțelor de dezinfectare  la intrarea în săli și în alte zone accesibile tuturor clienților, dezinfectarea aparatelor înainte și după fiecare utilizare și evitarea folosirii acestora  în regim de circuit 

- Utilizarea măștilor în toate spațiile comune, cu excepția perioadei de efort fizic intens 

- Interzicerea folosirea în comun a dușurilor, a saunelor sau a altor zone cu risc ridicat, accesul eșalonat  la vestiare, dotarea acestora cu materialele necesare igienizării, precum și  dezinfectarea lor  după fiecare utilizare.