Cristian Boureanu - judecat pentru „comisioane” de 2 milioane euro în afacerea căii ferate Bucureşti-Constanţa

Săptămâna trecută, DNA a finalizat rechizitoriul într-un dosar care îi vizează pe fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, şi pe fostul deputat de Argeş, Cristian Boureanu. Cei doi, împreună cu un secretar de stat la Transporturi şi un funcţionar din Ministerul Finanţelor, au fost trimişi în judecată, cauza având ca obiect infracțiuni de corupție săvârșite în perioada 2005-2017, respectiv plăți în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro făcute de către o companie străină, cu titlu de comisioane, către oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora, în legătură cu încheierea și executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate. 

Circuite fictive pentru ascunderea „comisioanelor

Conform rechizitoriului DNA, „în cursul anului 2009 (n.red. - exact în perioada în care era deputat de Argeş şi vicepreşedinte al PDL), pe fondul schimbării guvernului și al crizei economice care a dus la întârzierea plății facturilor, reprezentanții companiei străine au ajuns la o înțelegere privind plata unui comision de 10% din sumele încasate de la statul român către Vlădescu Sebastian-Teodor-Gheorghe (care îndeplinea din nou funcția de ministru de finanțe), Constantin Dascălu și Cristian Boureanu. Pentru a se putea realiza remiterea sumelor de bani, a fost creat un nou circuit fictiv, în baza căruia societatea străină a transferat 11.781.842 euro în conturile a două companii offshore controlate de un cetățean român cu domiciliul în străinătate. Ulterior, sumele au fost transferate prin operațiuni succesive către alte societăți offshore, stratificate pe 5 niveluri pentru a îngreuna eventuala urmărire a traseului banilor.  În ultima etapă, banii au fost transferați în conturile unor societăți indicate de inculpați sau au fost retrași în numerar și au fost înmânați acestora. În acest mod, Vlădescu Sebastian-Teodor-Gheorghe a primit 2.242.000 euro, Dascălu Constantin a primit 1.114.000 euro, iar Boureanu Cristian-Alexandru a primit 2.111.799 euro.” La rândul său, compania străină pentru care cei patru ar fi făcut trafic de influenţă este anchetată de autorităţile judiciare din ţara respectivă.

Bani plimbaţi prin 43 de off-shore-uri şi 7 ţări

Se pare că cei patru inculpaţi s-au chinuit serios să ascundă banii, pentru stabilirea circuitelor financiare în care au fost implicate 43 de companii offshore și pentru identificarea bunurilor deținute de inculpați pe teritoriul altor state, Direcția Națională Anticorupție cooperând cu organele judiciare din 7 ţări. În urma investigaţiilor, anchetatorii au descoperit conturi şi proprietăţi în Austria, Elveția, Cipru, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Lituania și Bulgaria, dar şi în România. În cursul urmăririi penale, inculpații au depus cauțiuni însumând 4.200.000 euro, asupra cărora urmează să se pronunțe instanța de judecată la finalizarea cauzei. Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 
Fostul deputat de Argeş, Cristian Boureanu, nu este la prima confruntare cu judecătorii. În mai anul acesta, el a fost condamnat la un an şi nouă luni de închisoare cu suspendare şi 90 de zile de muncă în folosul comunităţii într-un dosar de ultraj întocmit după ce ar fi lovit un poliţist rutier în 2017. 


 

 

 

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta