Coronavirus, 26 februarie: Români căutați de autorități, aglomeraţie în supermarketuri

Coronavirus, 26 februarie: Români căutați de autorități, aglomeraţie în supermarketuri
 

 

Ultimele statistici legate de virusul ucigaș arată 11 morți în Italia şi peste 320 de cazuri de îmbolnăvire. Ieri, un hotel din stațiunea alpină Innsbruck, din Austria, a fost supus unui regim de carantină după ce o angajată de la recepție a fost depistată cu coronavirus, iar o femeie din Barcelona a fost testată pozitiv pentru coronavirus, devenind primul caz confirmat în Spania continentală.

 

CITEȘTE ȘI ... Cum să protejezi de epidemie un popor care zice “Decât să plângă mama...” CoronoSărăcia și CoronoProstia

În urma vizitei italianului în țara noastra, de weekendul trecut, și apoi confirmat cu coronavirus la Rimini, în Italia, peste 50 de persoane care ar fi intrat în contact cu acesta sunt căutate de autoritățile române.
Prefectul județului Dolj declară că ar fi vorba despre 44 de persoane care s-au aflat în avion cu italianul, când a venit în România şi apoi când a plecat, dar şi alte persoane cu care a avut contact în judeţul său.


"Noi facem demersurile către compania aviatică, pentru CNP-urile călătorilor care au stat în preajma cetăţeanului italian. Este vorba despre 44 de persoane care s-au aflat în avion, dus-întors. Urmează să fie contactate aceste 44 de persoane, plus cele 7 însoţitoare de zbor, să li se facă analizele şi procedura de rigoare. Au mai fost două persoane, reprezentaţi ai firmei de închiriere de la care a luat maşina cetăţeanul italian. În Craiova nu ştim cu cine a luat legătura, numai el poate să ne spună. Noi am încercat să luăm legătura telefonic cu soţia lui, însă nu a răspuns la telefon. Încercăm să vizionăm tot ce înseamnă înregistrări video şi să vedem cu cine a mai intrat în contact. Dacă se impune carantina pentru aceste persoane, asta o vor stabili cei de la DSP. În Dolj, acum sunt 138 de persoane în izolare la domiciliu şi trei în carantină",  a declarat prefectul de Dolj.

Procedura de identificare a persoanelor care au intrat in contact cu cetățeanul italian este complicată, deoarece bărbatul a mers prin patru județe din România.

 

CITEȘTE ȘI ... Casă cuprinsă de foc! Băiat de 16 ani- intoxicat cu monoxid de carbon (video)

 

Magazinele luate cu asalt pentru provizii!

Panica se simte printre români. In așteptarea epidemiei de coronavirus. în unele magazine rafturile de conserve și obiecte de strictă necesitate au fost golite de cumpărători.

 

CITEȘTE ȘI ... 5 ani de închisoare pentru piteșteanul care și-a călcat soacra cu mașina (VIDEO)


Românii renunță la vacantele în Italia!

Agențiile de turism au înregistrat, în această perioadă, un număr ridicat de anulări în privința vacanțelor din statul lovit de Coronavirus. În peninsulă există aproape 80 de aeroporturi, toate operaţionale în acest moment. Din ţara noastră către Italia operează patru companii aeriene, aproximativ 20 de curse în fiecare zi, iar până acum niciuna nu a anunţat modificări sau anulări ale vreunui zbor.

Agent de turism - Toate zborurile au operat. Sfatul meu este să mai aşteptaţi şi să nu facem nicio anulare în acest moment.

 

CITEȘTE ȘI ... Doliu la Centrul Cultural Pitești! A murit Tiberiu Hărăguș

 

Vaccin pentru coronavirus  - gata pentru primele teste!

Compania americană de biotehnologie Moderna a anunţat că a trimis un vaccin, denumit mRNA-1273, la Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase pentru demararea procedurilor de testare.

Directorul institutului, Anthony Fauci, a precizat că un test clinic ar putea începe la sfârşitul lunii aprilie, acesta fiind primul pas pentru producerea unui vaccin pentru coronavirus. Compania a precizat că primele flacoane ale vaccinului experimental vor fi utilizate într-un studiu, într-o primă fază care implică de obicei testarea unui vaccin la un număr mic de oameni sănătoși.

Totuşi, chiar dacă studiul clinic are succes, testele suplimentare și aprobările de reglementare ar fi necesare înainte ca vaccinul să poată fi utilizat pe scară largă.

 

CITEȘTE ȘI ... NEWS! Teatrul Davila și Filarmonica anulează reprezentațiile!

 

10 REGULI pentru a preveni infectarea cu coronavirus și a opri răspândirea!

 

Ministerul Sănătății a emis un ghid de reguli ce trebuie urmate pentru a preveni infectarea cu coronavirus și a opri răspândirea Covid-19.

1. Spălați-vă mâinile de multe ori;
Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%. Spălarea mâinilor elimina virusul.

 

2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;

Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.

 

3. Nu vă atingeți ochii, nasul si gura cu mâinile;

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel eviați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile. Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus răspândidu-se in tot corpul .

 

4. Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;

Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați măinile. Dacă in momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile ,puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.

 

5. Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;


Momentan, nu există cercetări științifice care evidențiază ca folosirea medicamentelor antivirale, pot  preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționeaza doar  impotriva bacteriilor nu împotriva virusului. Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.

 

6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;

Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.

 

7. Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;

Organizația Mondială a Sănătății, recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus. (O calatorie recenta în China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii).

UTILIZAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE – ajută și limitează  răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.

 

8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăieste mult timp pe suprafețe . Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).

 

9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;

Perioada de incubație a noului coronavirus, este cuprins intre 1 și 14 zile. Daca v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți servețele de unică folosință și spală bine mâinile.

 

10. Animalele de companie nu transmit coronavirus;

În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie  să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie

 

 

Sursa: observator.tv