Copilul tău nu face faţă clasei pregătitoare? Ai posibilitatea să îl retragi de la şcoală!

Noul an şcolar a debutat în condiţii excepţionale şi, după două săptămâni, şcolile, liceele şi grădiniţele contabilizează mai multe probleme decât în alţi ani. Cauza este, evident, contextul epidemiologic marcat de pandemia de COVID şi măsurile speciale impuse pentru redeschiderea unităţilor de învăţământ. Pe lângă dificultăţile legate de respectarea măsurilor sau de asigurarea accesului la tehnologie, în condiţiile în care în multe şcoli elevii au parte şi de învăţare online, pentru unii copii apar şi probleme de adaptare la noul program. Vorbim în cazul de faţă despre cei mai mici şcolari, cei de clasa pregătitoare sau clasa I, unde faptul că nu au fost la grădiniţă sau la şcoală vreme de patru luni se resimte în gradul de pregătire pentru şcoală. În astfel de cazuri, părinţii trebuie să ştie că, dacă copilul lor nu face faţă programului şcolar şi curriculumului corespunzător clasei în care sunt înscrişi, au posibilitatea să îi retragă un an de la şcoală, urmând ca în anul următor să reia acelaşi an de studiu, alături de un alt colectiv, de alţi colegi şi altă învăţătoare, dar cu mult mai multe forţe.

CITEȘTE ȘI ... Un bărbat și o femeie din Argeș au fost reținuți de polițiști!


Săptămâna trecută, Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş a aprobat procedura operaţională care trebuie urmată atunci când părinţii decid retragerea copilului din clasa pregătitoare sau din clasa I. Astfel, acest lucru se poate întâmpla doar în două situaţii: fie copilul acumulează prea multe absenţe din motive medicale, fie se observă la cel mic manifestări de oboseală sau neadaptare şcolară. În ambele situaţii, părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului pot depune o cerere de retragere la şcoala unde învaţă copilul, în vederea reînscrierii în anul şcolar următor. Solicitarea trebuie să fie însoţită de mai multe documente:


- cerere-tip;
- copie certificat naştere copil;
- copie CI părinţi;
- documente medicale care atestă motivul pentru care medicul specialist recomandă retragerea de la şcoală, în cazul problemelor medicale;
- actul care atestă calitate de reprezentant legal (dacă e cazul);
- în cazul copiilor ai căror părinţi sunt divorţaţi, copie a hotărârii din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească şi unde a fost stabilită locuinţa copilului şi acord din partea părintelui absent cu privire la evaluarea nivelului de dezvoltare a copilului;
- acord de consiliere a părinţilor privind nevoia de a lua o decizie referitoare la retragerea înscrierii în clasa pregătitoare sau clasa I.

CITEȘTE ȘI ... Contribuabilii îşi pot programa online vizitele la Finanţe


După depunerea cererii de către părinţi, dacă motivele retragerii sunt de ordin medical, în baza documentelor directorul şcolii aprobă solicitarea. În cazul retragerii pe motive de neadaptare, conducerea şcolii va programa împreună cu psihologul sau psihopedagogul şcolii consilierea părinţilor, apoi, în urma evaluării nivelului de dezvoltare a copilului, urmează să aprobe sau, după caz, să respingă cererea.


Sursa: saptamanalul ancheta