Copiii au învățat cum să fie în siguranță în vacanță

Polițiștii argeșeni, împreună cu reprezentanți ai Centrului Regional de Prevenire, Evaluare Și Consiliere Antidrog din cadrul Agenției Naționale Anticorupție, au desfășurat, la Centrul de Agrement Nucșoara, o acțiune de prevenire a victimizării minorilor și a delicvenței juvenile. Copiilor le-au fost prezentate materiale video cu recomandări şi teme de educaţie rutieră, discuţiile având caracter interactiv.

30 de elevi din Centrul de Agrement Nucșoara au învățat cum să se angajeze în traversarea străzii, semnificația indicatoarelor rutiere destinate pietonilor, locurile unde se pot juca în siguranţă. Aceştia au fost interesaţi să afle de la ce vârstă pot circula pe stradă cu bicicleta, precum şi care este momentul în care pot fi pasageri pe locul din dreapta şoferului.
Totodată, copiii au fost avertizați în privința persoanelor străine, atât pe stradă cât și în mijloacele de transport în comun.

Sfaturi pentru copii:
- Să cunoască numele, adresa și numărul de telefon.
- Să nu stea de vorbă sau să accepte cadouri de la persoane necunoscute.
- Să nu deschidă ușa persoanelor necunoscute indiferent de pretextele pe
care acestea le invocă și să nu dea date despre plecarea părinților de acasă pe perioade mai lungi de timp sau despre programul de lucru.
- Să nu se joace în locuri izolate, necirculate, la ore târzii sau pe stradă;
- Să nu poarte la vedere sau sa manevreze obiecte de valoare (bijuterii,
iPhone, tablete, smartphone, sume de bani, etc.) și să nu le împrumute, fie și pentru perioade scurte de timp, unor necunoscuți.
- Să nu se îndepărteze de părinți atunci când se află în zone foarte aglomerate.


Siguranța rutieră:

- Traversați strada numai la culoarea verde a semaforului, pe marcaje și indicatoare pietonale și după ce v-aţi asigurat că acest lucru se poate face în siguranţă. 
- Pentru mai multa siguranță treceţi prin pasajele pietonale, acolo unde acestea există.     
- Fiți vigilenţi în momentul în care traversaţi strada şi să renunţaţi la activităţi ce vă pot distrage atenţia, cum ar fi vorbitul la telefonul mobil, folosirea tabletei, ascultatul muzicii la volum mare, etc.
- Nu efectuați traversarea străzii în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate, ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii. 
- La lăsarea întunericului să purtați elemente reflectorizante, pentru a fi cât mai vizibili. 
- În calitate de pieton, să vă deplasați numai pe partea stângă a carosabilul


Sfaturi pentru părinţi:

- Nu lasaţi copilul să se joace nesupravegheat.
- Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă.
- Atenţionaţi-l ca atunci când este singur acasă să nu deschidă uşa persoanelor necunoscute.
- Nu-l trimiteţi singur la cumpărături, mai ales în locuri pe care nu le cunoaşte.
- Asiguraţi-vă că ştie numele, adresa, numărul de telefon al părinţilor. 
- Spuneţi-i că nu trebuie să accepte cadouri sau dulciuri de la necunoscuţi.
- Învăţaţi-l că, în cazul în care se pierde, nu trebuie să încerce singur să-şi caute părinţii. Spuneţi-i să apeleze la un poliţist, o vânzătoare sau la un adult însoţit de un copil.
- Învăţaţi-l să spună cuiva în care are încredere dacă se simte speriat sau ameninţat.
- Asiguraţi-vă că va spune întotdeauna NU persoanelor care, sub diferite pretexte, îi cer să le însoţească.
- În caz de dispariţie alertaţi imediat poliţia la numnărul 112.
- Fiți un bun exemplu pentru copilul dvs. în formarea unei conduite rutiere corecte: traversați strada regulamentar, purtați centura de siguranță, respectați viteza legală, folosiți dispozitivul hands-free sau bluetooth pentru convorbiri telefonice atunci când vă aflați la volan, etc.