Contestaţie la licitaţia pentru cel mai lung tronson din autostrada Sibiu-Piteşti

Italienii de la Astaldi au depus contestaţie în această săptămână la licitaţia pentru cel mai lung tronson din viitoarea autostradă Sibiu-Piteşti. 

Este vorba de tronsonul 3 Cornetu-Tigveni, cu o lungime de 37,4 km şi un cost estimat de un miliarde de euro. Candidaturile constructorilor sunt aşteptate până pe 10 noiembrie.

În contestație, Astaldi solicită suspendarea licitației până la soluționarea cauzei și admiterea unor măsuri de remediere. 

Firma din Italia este nemulțumiă de mai multe condiții din acordul contractual precum penalizările de 35.000 lei pentru fiecare zi de întârziere a transmiterii programului de execuție, față de nivelul de 4.000 de lei pe zi, care ar fi prevăzut în modelul de contract național, stabilit prin HG nr. 1/2018. 

De asemenea, acordul contractual propus de Compania de Drumuri prevede o perioadă de garanție de minimum 60 de luni și maximum 120 luni, în timp ce conform modelului de contract prevăzut de HG nr. 1/2018 ar trebui să fie de maximum cinci ani, mai argumentează avocații constructorului italian. 

Pe de altă parte, chiar în contractul semnat anul acesta cu Compania de Drumuri pentru secțiunea 5 Curtea de Argeș - Pitești din Autostrada Sibiu - Pitești, chiar cei de la Astaldi au ofertat o perioadă de garanție de 120 de luni (10 ani). Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor va lua o decizie până la jumătatea lunii octombrie.


Sursa: financiarpress.ro