Construcţia reactorului ALFRED de la Mioveni va aduce mii de locuri de muncă!

Proiectul ALFRED (Advanced Lead Fast Reactor Demonstrator) are ca obiectiv construirea, până în 2030, a unui demonstrator european de reactor cu plumb (generaţie IV), de 100 MWh, la institiutul de Cercetări Nuclare Piteşti, pe platforma de la Mioveni.

Săptămâna aceasta, pe 24 mai, au fost semnate la Mioveni două noi documente pentru dezvoltarea reactorului ALFRED - Advanced Lead Fast Reactor Demonstrator. Primul este un Aacord de cooperare în domeniul cercetării şi educaţiei pentru sisteme nucleare avansate (CESINA) între Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN / ICN), Universitatea din Piteşti, Universitatea Politehnică Bucureşti, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", Institutul de Prognoza Economică - Academia Română şi Universitatea Constantin Brâncoveanu - Piteşti. Cel de-al doilea este Memorandumul de Înţelegere între Parteneriatul pentru Cercetare şi Educaţie pentru Sisteme Nucleare Avansate (CESINA) şi Asociaţia “Forumul Atomic Român” (ROMATOM)

CITEȘTE ȘI ... Câini, prezervative, colivă și vecini despuiați - pe ordinea de zi a plângerilor OPC!

Până în 2020 se va face testarea tehnologiilor şi proiectarea reactorului de demonstraţie, iar construcţia propriu-zisă este programată pentru perioada 2020-2030.

La semnarea noile acorduri a fost prezent şi premierul Sorin Grindeanu.
“Am aprobat în martie, anul cesta, completarea Strategiei naţionale de cercetare-dezvoltare cu mai multe proiecte, printre care şi cel privind tehologiile aferente reactorului nuclear de generaţie 4 ALFRED, pentru dezvoltarea căruia au fost semnate două acorduri ce vor completa acordul internaţional existent al consorţiului european Falcon. Va fi încă un proiect de prestigiu, ce se va adăuga la celelalte două, laserul de la Măgurele şi Centrul Danubius de la Tulcea. Independenţa energetică este scopul urmărit de România, iar Guvernul pe are-l conduc va oferi sprijin tuturor tehnologiilor producătoare de energie electrică sustenabilă", a precizat, miercuri, la Mioveni, premierul Sorin Grindeanu.

Mii de locuri de muncă!

Acest proiect presupune angajarea a sute de specialiști.
În total, ar fi vorba de 300 de angajaţi de specialitate la ICN, dar se estimează că vor fi create alte 2.000 de locuri de muncă pe orizontală.


Sursa:Adevarul.ro