Consiliul Judeţean caută din nou avocat penalist pentru dosarul „Consultanţa”

Având în vedere că, în noiembrie 2019, dosarul „Consultanţa” a fost trimis, spre rejudecare, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Judeţean Argeş, care s-a constituit ca parte civilă, are din nou nevoie de un avocat cu experienţă în penal. Hotărârea de rejudecare a avut la bază decizia Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte soluţionarea unor dosare de către completuri de judecat de la ÎCCJ care nu erau specializate pe cazuri de corupţie. Deja dosarul 4215/1/2015* a intrat pe rolul ÎCCJ în decembrie 2019 şi pe 12 martie va avea al patrulea termen de judecată. 


Dată fiind situaţia, Consiliul Judeţean Argeş, în calitate de parte vătămată, are din nou nevoie de apărare. În acest sens, săptămâna trecută, pe data de 5 martie, consilierii locali au aprobat hotărârea prin care s-a aprobat achiziţionarea unor servicii juridice de consultanţă / asistare / reprezentare în domeniul dreptului penal în dosarul nr. 4215/1/2015* aflat în curs de soluţionare pe rolul ÎCCJ (Rejudecare-Fond). După cum ne-a declarat directorul executiv Alisa Ciobanu, este nevoie de acest contract de servicii juridice, deoarece juriştii din cadrul Consiliului Judeţean nu au pregătire şi experienţă în drept penal. Ca procedură, urmează să se solicite oferte de la case de avocatură din Bucureşti, dat fiind faptul că acolo se desfăşoară procesul şi selecţia va avea drept  criteriu preţul cel mai mic. În judecarea pe fond iniţială, Consiliul Judeţean a fost reprezentat de către Raluca Niculescu Gorpin pentru un onorariu de 5.000 lei. 


Primul dosar „Consultanţa” a debutat în 2015, iar sentinţa finală a fost dată de Înalta Curte în iunie 2018. La acel moment, magistraţii ÎCCJ au decis achitarea lui Mircea Draghici şi a lui Constantin Nicolescu, la fel şi cei 38 de primari şi viceprimari prinşi în această speţă. Singurul condamnat a fost Iulian Cioflan, fost director al Agenţiei de Implementare a Proiectelor de Dezvoltare a judeţului Argeş, care a primit o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.  În dosarul „Consultanţa”, Nicolescu a fost acuzat de procurorii DNA că s-ar fi folosit de poziţia sa de lider al social-democraţilor argeşeni şi de preşedinte CJ pentru a-i convinge pe primari să semneze contracte de consultanţă cu o firmă apropiată deputatului PSD Mircea Drăghici. Valoarea totală a celor 105 contracte încheiate între SC European Project Consulting SRL București și mai multe primării argeşene a fost calculată la circa 3,8 milioane lei. 

 

Preluare Saptamanalul Ancheta