Consilierul USR PLUS, Florin Plecanciuc: „Această pandemie a digitalizat brutal și forțat domeniul educațional”


Cadru didactic de meserie, consilierul local USR PLUS, Florin Plecanciuc, a trăit pe propria piele provocările cu care se confruntă sistemul educațional în contextul pandemic actual. Potrivit acestuia, în învățământ s-a improvizat din mers, părinții s-au transformat și ei în suplinitori, însă concluzia trasă la final, chiar dacă nu am ajuns încă la finalul pandemiei, este că învățământul online nu poate fi decât o prelungire a celui tradițional, în niciun caz un sistem dezirabil.

Florin Plecanciuc face parte din comisia pentru învățământ din cadrul Consiliului Local Pitești. Acesta consideră că ne aflăm într-un moment în care atunci când vorbim de educație trebuie să fim solidari cu toții.

 

,,Digitalizarea educației este departe de a rezolva toate problemele”

„Această pandemie a digitalizat brutal și forțat domeniul educațional, iar dascălii au devenit, peste noapte, creatori de conținut online și au fost nevoiți să își adapteze metodele de predare la învățarea online. Părinții au primit o coresponsabilitate importantă și au fost transformați în profesori suplinitori care acordau suport IT copiilor aflați în fața dispozitivelor electronice. A fost și este un moment al solidarității și doar printr-un efort comun putem depăși acest hop.”, spune consilierul USR PLUS.

Un lucru îmbucurător, apreciază acesta, este că, față de anul trecut, școlile s-au pregătit mai temeinic pentru un nou an de pandemie.

„Am observat că unitățile școlare din Pitești au prevăzut în bugetul lor pentru 2021 sume importante pentru pregătirea profesională a cadrelor didactice și doresc să salut acest lucru. Dobândirea competențelor digitale trebuie să fie o prioritate în perioada aceasta. 
Digitalizarea educației este departe de a rezolva toate problemele. Studiile arată că rezultatele învățării sunt superioare folosind hârtia, cărțile și având alături profesorul. Copiii au nevoie de prezența fizică a dascălului, de modelul pe care acesta îl reprezintă, iar lucrul acesta nu poate fi dat prin digitalizare. Odată cu trecerea pandemiei, digitalul trebuie să vină în completarea învățării tradiționale, oferind suport educațional prin acces la bibliotecile sale virtuale.”, ne-a mai declarat consilierul Florin Plecanciuc. 


Sursa: Săptămânal Ancheta