Consilierii județeni – turiști pe bani publici

Aleșii Argeșului – plimbări de zeci de mii de euro într-un singur mandat

Să fii consilier județean, în unele cazuri, pare că este sinonim cu a avea propria agenție de tursim. Asta, pentru că pachetul de privilegii ce îi revine unui ales al neamului conține, pe lângă diferite beneficii precum poziția socială, remunerația sau influența în mediul public, și anumite deplasări în străinătate plătite din bani publici. Analizând situația delegațiilor din care au făcut parte consilieri județeni în perioada 2016-2019, putem spune, fără să greșim, că acest mandat a reprezentat pentru unii dintre aleși un excelent prilej de a vizita lumea.


Simona Brătulescu – cel mai plimbăreț vice de la CJ
Deși la acest moment ocupă funcția de secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, până la finalul anului trecut, Simona Brătulescu a fost unul dintre cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Argeș. Poziție din care, în aproape patru ani de mandat, a vizitat nu mai puțin de nouă țări. Putem spune că este o performanță rar întâlnită în rândul aleșilor locali și județeni, astfel că, Simona Brătulescu ocupă, fără doar și poate, locul I în topul celor mai plimbăreți aleși. 
Iată lista delegațiilor din care a făcut parte aceasta:
Anul 2016 
- Bulgaria și Moldova – participare la Festivalul Internațional de Folclor Sunny Olimpia la Kranevo – Bulgaria și participare la Festivalul Internațional de Folclor „Meșterul Manole” – Raionul Criuleni – Moldova;
- Moldova – participare la evenimentul organizat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Primul Război Mondial, la invitația Institutului Cultural Român.


Anul 2017
- Marea Britanie – participarea la sesiunile plenare de primăvară ale celor trei comisii ale Adunării Regiunilor Europene din care județul Argeș face parte;
- Austria – participarea la Adunarea Generală a Adunării Regiunilor Europene  și la conferința „Cercetare și inovare”;
- Croația – participare la ediția anuală a Forumului Eurodyssee – program de schimburi de tineri al Adunării Regiunilor Europei.


Anul 2018
- Olanda – participarea la sesiunile plenare de toamnă și la reuniunea Biroului Adunării Regiunilor Europei;
- Franța – participare la misiunea de lucru în Savoie în vederea analizării modalităților de evoluție ale parteneriatului dintre județul ARgeș și departamentul Savoie.


Anul 2019
- Cipru – participare la Adunarea Generală a ARE și la reuniunea Biroului Adunării Regiunilor Europene;
- China – participare la Forumul orașelor înfrățite, la invitația guvernatorului provinciei Sichuan.

Trei social-democrați și un PMP-ist - pe locul II în topul plimbăreţilor 
Pe locul al doilea al topului celor mai plimbăreți consilieri județeni, la mare distanța totuşi ca număr de deplasări de ocupanta locului I, se situează trei social-democrați, dar și un membru al Partidului Mișcarea Populară. Vorbim despre patru consilieri care au bifat câte trei delegații de persoană:


Mariana Badiu
- Olanda – 2018 – alături de Simona Brătulescu;
- Letonia – 2019 – participare la Festivalul municipalității Jelgava cu care Argeșul are acord de colaborare;
- Turcia – 2019 – participare la Conferința „Practici și experiențe în dezvoltarea locală” organizată în parteneriat cu Patronatul Serviciilor Publice din România.


Viorel Enache
- Turcia – 2016 – participare la reuniunea de toamnă a Comisiilor Adunării Regiunilor Europene;
- Turcia – 2017 – participare la Conferința „Planificarea strategică a unei localități”, organizată în parteneriat cu Uniunea mediteraneană a municipalităților din Turcia și Patronatul Serviciilor Publice din România;
- Letonia – 2018 – participare la evenimentele organizate cu ocazia celebrării Centenarului Letoniei.

Marius Nicolaescu
- Austria – 2017 
- Croația – 2017
- Letonia – 2018


Ultimul ocupant al locului doi este consilierul județean din partea PMP Eduard Dima, despre care, fiind în opoziție, nu te-ai aștepta să participe la atâtea delegații. Dar, deh, unii mai au și noroc. Acesta a fost plecat în anul 2017 în Croația și Austria și în 2019 în Cipru.

Locul al III-lea – împărțit de vicele Mânzână și alți patru consilieri județeni
Se pare că funcția de vicepreședinte nu implică obligatoriu și participarea la delegații, altfel nu am putea explica diferența extrem de mare dintre numărul de deplasări efectuate de Simona Brătulescu și cele ale lui Ion Mânzână. Acesta a fost plecat în doar două delegații, ambele la Chișinău, în 2017, respectiv 2018. Ceilalți consilieri județeni care au bifat câte două deplasări în acest mandat sunt: 
Manuel Tică – Marea Britanie în 2017 și Olanda în 2018;
Marius Manole – Belgia în 2018 și Cipru în 2019;
Marian Clipici – Austria și Croația, ambele în 2017;
Liliana Turturoiu – Cipru în 2016 și Franța în 2017.

Președintele CJ – codaș la capitolul delegații
Dan Manu, președintele Consiliului Județean, se situează la capitolul „și alții” în ceea ce privește delegațiile efectuate în cadrul acestui mandat. Asta, deoarece a bifat o singură placare, la începutul mandatului, în toamna anului 2016, în Franța, alături de actualul deputat Nicolae Velcea. Alături de acesta, cu o singură delegație, se mai regăsesc consilerii județeni: Maria Cotenescu, Aurel Iacșa, Eugen Nae, Cristina Radu, Marius Postelnicescu, Florin Tecău, Gheorghe Alecsei, Ion Glișcă și Adrian Ștefan.


Cât au costat aceste deplasări?


Pentru că vorbim despre delegații din care fac parte reprezentanți ai Consiliului Județean Argeș, este lesne de înțeles că acestea au fost achitate din bani publici. Vorbim despre cheltuieli de transport, cazare și diurnal. La un calcul simplu, pe baza informațiilor puse la dispoziție de reprezentanții instituției numărul unu a județului, costurile delegațiilor efectuate în perioada iunie 2016 – decembrie 2019 se ridică la 21.000 de euro, 2.000 USD şi 48.000 lei.
Mai mult, trebuie menționat faptul că, în cazul unora dintre deplasări, cazarea și transportul au fost asigurate de organizatori, dar și că sumelor mai sus-menționate li se pot adăuga și cotizațiile plătite anual de Consiliul Județean Argeș în calitate de membru al diferitelor asociații și organizații. În concluzie, vorbim de cel puțin 1,5 miliarde lei vechi, bani folosiți de conducerea județului pentru a onora invitații la diferite evenimente, dar și pentru a le oferi consilierilor județeni o pauză de la rutina cotidiană. În plus, nu doar consilierii județeni beneficiază de astfel de tratamente, ci și angajații merituoși ai CJ-ului…
 

 

 

Preluare Săptămânalul Ancheta