Comune argeşene cu mai puțin de 10 copii născuți în ultimul an

Problema depopulării începe să devină din ce în ce mai vizibilă. Scăderea natalității și îmbătrânirea populației sunt doi indicatori grăitori pentru situația actuală. Depopularea este confirmată și de faptul că, în ultimul raport ONU, România se află între primele 10 țări din această regiune a Europei a cărei populație va scădea cel mai mult, până în 2050, cu 17%. Pe lângă migrarea populației pentru căutarea unui loc de muncă, un factor important este scăderea natalității. Argeșul nu face excepție. Are 8 localități în care, în ultimul an, s-au născut mai puțin de 10 copii. La Ciomăgești, conform datelor furnizate de către Direcția Județeană de Statistică Argeș, în 2017 s-au născut doar 3 copii. 


Localități cu mai puțin de 10 nou-născuți
# Căldăraru – 8
# Cepari – 9
# Ciomăgești – 3
# Dâmbovicioara – 6
# Morărești – 7
# Poienarii de Argeș – 8
# Teiu – 8
# Ungheni – 8


În ultimul deceniu, cel mai înalt vârf a fost atins în 2009, cu 6059 de nou-năsuți. De atunci, în doar șase ani, natalitatea a scăzut cu 12%. 


Procedurile de fertilizare in vitro pot ajunge la 5.000 euro

Foarte multe familii se opresc la un singur copil, în majoritatea cazurilor din cauza factorilor de ordin economic. Însă și infertilitatea este o cauză care determină scăderea natalității. Conform ultimei statistici a celui mai recent studiu realizat de Asociatia de Reproducere Umană din România, unul din cinci cupluri are probleme de infertilitate. 11% dintre cuplurile intrate în studiu au încercat mai bine de 5 ani să devină părinţi. De asemenea, 10% dintre cei care așteaptă un copil, au apelat la proceduri de fertilizare in vitro.

„Avem o rată tot mai scăzută a natalității și o rată tot mai mare a infertilității cuplurilor din România. Și totuși în aceste condiții, suntem printre puținele țări din lume care nu au o legislație de susţinere a cuplurilor ce nu pot avea copii. Lupta cu infertilitatea se duce în tăcere, cu prețul unor sume imense și cu costul unor depresii grave. Cuplurile care se confruntă cu acest diagnostic trebuie să suporte, din propriul buzunar, cheltuielile care pot ajunge, în unele cazuri, şi la 5.000 de euro pentru o procedură. Lupta cu infertilitatea n-ar trebui să fie doar problema lor. Nu există o lege care să reglementeze clar acest domeniu şi nici sprijin financiar suficient pentru cuplurile care se confruntă cu acest diagnostic. Infertilitatea nu este, din păcate, considerată o boală. E o suferinţă, uneori necunoscută, pentru că mai mult de jumătate dintre cuplurile care suferă de infertilitate nu merg la medic. Iar cei diagnosticaţi se confruntă cu lipsa banilor pentru proceduri medicale, dar şi cu mentalitatea celor din jur care consideră infertilitatea un blestem sau un moft. Ţara noastră are o singură şansă să se redreseze, o spun atât sociologii, cât şi specialiştii în reproducere asistată: e nevoie de politici publice şi măsuri concrete prin care tinerii să fie încurajaţi şi susţinuţi să devină părinţi. Autorităţile trebuie să înţeleagă faptul că viitorul acestei naţii depinde de cât de mulţi copii avem azi.”, ne-a declarat medicul specialist embriolog Marilena Băluță, din cadrul clinicii Fertility Save din Bradu. 


La nivelul Ministerului Sănătății, există un subprogram care sprijină femeile ce apelează la proceduri de reproducere umană asistată. Sumele sunt infime raportat la costurile reale. Suma oferită de stat celor care fac aceste tratamente și proceduri pentru a deveni mame este de doar 6.200 lei, adică fix pentru medicația necesară, din moment ce o procedură de fertilizare costă între 3.000 și 5.000 euro. 

 

 La Râca, o singură mămică primește indemnizație pentru creșterea copilului
La nivelul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială, figurează în plată 5440 de părinți care primesc indemnizație pentru creșterea copilului de până în doi ani. Conform datelor, în 17 comune, mai puțin de 10 mămici beneficiază de aceste drepturi, cel mai mic număr fiind la Râca, unde, deși anul trecut s-au născut 10 bebeluși, există doar o indemnizație pentru creșterea copilului, în toată localitatea. 


Sursa: saptamanalul ancheta