Comesad Drumuri şi Construct Steel Market au dat în judecată Consiliul Concurenţei

Anul trecut, numele a cinci cunoscute firme de construcţii din Argeş au fost implicate într-un uriaş scandal, fiind acuzate că ar fi trucat o licitaţie privind asfaltarea mai multor străzi din Piteşti. Anchetate de Consiliul Concurenţei la sesizarea conducerii ADP Piteşti, firmele Construct Steel Market, Construcții Drumuri și Lucrări de Artă, Comesad Drumuri, General Trust Argeș şi Selca au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 2.237.094 lei.

„În cadrul investigației, Autoritatea de concurență a constatat faptul că, sub aparența de legalitate a constituirii asocierii, cele cinci firme s-au înțeles să nu se concureze între ele și să împartă contractele aferente celor cinci loturi ale procedurii”, a arătat Consiliul Concurenţei. 


Trei dintre firmele acuzate de cartelizare, respectiv CDLA, General Trust Argeş şi Selca, au preferat să cadă la înţelegere cu Consiliul Concurenţei, motiv pentru care s-au ales şi cu amenzi mai mici. De altfel, amenzile diminuate şi posibilitatea de a continua să participe la licitaţii au fost motivele pentru care cele trei firme au acceptat oferta Consiliului de a recunoaşte aşa-zisul aranjament - după cum au declarat pentru „Ancheta” la momentul respectiv oamenii de afaceri Cătălin Spătaru şi Răzvan Pârvu. În schimb, Comesad Drumuri şi Construct Steel Market au refuzat sub orice formă o asemenea pată pe obrazul firmelor, managerii Daniel Grigorescu şi Aurel Mitrea fiind decişi să îşi susţină nevinovăţia până în pânzele albe. Principalul argument al celor doi constructori îl reprezintă faptul că, după anularea licitaţiei considerate ca fiind trucate, aceleaşi lucrări au fost făcute cu aproape un milion de euro mai mult decât oferiseră ei iniţial.

CITEȘTE ȘI ... Mașini lovite la ieșirea de la Carrefour!


Refuzul de a accepta compromisul a costat cele două firme peste 1 milion de lei, amenda dictată de Consiliul Concurenţei, managerii societăţilor anunţând încă de la momentul sancţionării că vor acţiona în instanţă. Prima care a făcut acest demers a fost Comesad Drumuri, compania deschizând la data de 18 ianuarie acţiune pe contencios administrativ şi fiscal la Curtea de Apel Bucureşti împotriva Consiliului Concurenţei. O săptămână mai târziu, şi Construct Steel Market îi urma exemplu, pe data de 25 ianuarie 2021 fiind înregistrată la aceeaşi instanţă cererea sa de anulare a actului prin care era declarată vinovată de cartelizare şi amendată. În niciunul dintre cele două procese nu a fost stabilit deocamdată primul termen. 

 

Preluare: saptamanalul ancheta