Colegiile „Zinca”, „Brătianu” și „Odobescu” - pe lista neagră a celor de la ISU

De la evenimentele nefericite din clubul Colectiv, legislația privind măsurile împotriva incendiilor a fost modificată drastic, ajungându-se, pe alocuri, la prevederi calificate ca fiind cel puțin exagerate. În contextul în care legea - oricum ar fi ea - nu permite însă tocmeală, agenții economici și instituțiile publice continuă să aibă mari probleme când vine vorba de a implementa măsurile dispuse de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Cel mai recent exemplu în acest sens îl reprezintă dificultățile cu care se confruntă la această oră municipalitatea piteșteană în ceea ce privește obținerea autorizațiilor de securitate la incendiu în instituțiile de învățământ pe care le are în oblăduire.

CITEȘTE ȘI ... ATENȚIE la radare de 1 Mai! Zeci de polițiști prezenți pe străzile din Argeș

Astfel, potrivit celor mai recente raportări, 20 din cele 80 de unități școlare ale Piteștiului nu respectă cerințele în vigoare. Reprezentanții ISU au stabilit data de 30 iunie ca fiind termenul-limită pentru remedierea situației constatate la unitățile școlare respective, Primăria Pitești trezindu-se în brațe cu un cartof extrem de... fierbinte și, mai ales, extrem de costisitor.

Astfel, obținerea autorizațiilor presupune realizarea documentațiilor-suport de către o firmă specializată (iar, în Pitești, operează oficial doar 7 astfel de firme), precum și lucrările efective care duc la corectarea deficiențelor constatate. Conform unor evaluări la prima vedere, intrarea celor 20 de unități școlare în legalitate din punct de vedere al ISU va costa Primăria Pitești o sumă de ordinul mai multor miliarde de lei vechi.

 Care sunt unitățile școlare identificate ca fiind vulnerabile?

În documentația înaintată Primăriei Pitești, ISU Argeș a solicitat intrarea de urgență în legalitate a următoarelor instituții de învățământ descoperite cu vulnerabilități în ceea ce privește protecția la incendiu, instituții printre care regăsim centre școlare de prestigiu ale Piteștiului:

- Grădinița cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată” - bucătăria și compartimentări făcute în 2003;
- Grădinița cu Program Prelungit „Floare-de-Colț” și Creșa Nr. 5 - anexă;
- Grădinița cu Program Prelungit „Albă-ca-Zăpada” - extinderea corpului vechi P+1 și compartimentările interioare făcute în 2007.


- Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” - sala de sport;
- Școala Gimnazială „Mircea cel Bătrân” - sala de sport;
- Școală Gimnazială „Matei Basarab” - extindere corp C+D;
- Școala Gimnazială „Traian” - sala de sport;
- Școala Gimnazială „Nicolae Simonide” - clădirea grădiniței și atelierul școlar;
- Școala Gimnazială „Tudor Mușatescu” - anexă;
- Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu”- extindere făcută în 2012.


- Colegiul Național „Alexandru Odobescu” - sala multimedia construită în 2007;
- Colegiul Național „Zinca Golescu” - un corp S+P+2E;
- Colegiul Național „I.C. Brătianu” - sală de sport;
- Colegiul Economic „Maria Teiuleanu” - Căminul Școlar;
- Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” - corpul C și fosta cantină;
- Liceul de Arte „Dinu Lipatti” - corpurile A și B.

 Conducerea primăriei: „Timpul este prea scurt!”

Pentru a ne lămuri care este situația celor 20 de instituții de învățământ care la această oră nu dețin autorizații de securitate la incendiu am vorbit cu viceprimarul Laurențiu Zidaru, cel care răspunde de gestionarea acestor entități. „Este adevărat că ISU a identificat probleme la mai multe unități de învățământ și că acestea trebuie rezolvate rapid. Un impediment îl reprezintă însă tocmai timpul foarte scurt pe care îl avem la dispoziție pentru conformare, în condițiile în care fiecare autorizare are în spate o documentație stufoasă întocmită de un specialist. Vă mai pot spune că majoritatea deficiențelor datează din anii 2000, dar sunt și probleme care apar la construcții făcute înainte de Revoluție. Indiferent, cum-necum, nouă ne revine obligația de a remedia aceste nereguli pentru a reuși obținerea autorizațiilor aferente acestor incinte pe care le avem în patrimoniu”, ne-a declarat viceprimarul Piteștiului.

În situația în care - din probleme de timp, birocrație sau bani - municipalitatea nu va reuși să se încadreze în termenul-limită de 30 iunie, reprezentanții ISU urmează să dispună sancţiuni care pot ajunge până la 100.000 de lei/unitate.