ȘCOALA NR.16 DIN PITEȘTI ȘI IȘJ ARGEȘ, SANCȚIONATE PENTRU DISCRIMINARE!

Pentru prima dată, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării aplică amendă contravențională unei școli publice din România.

În 2016, elevii clasei a 7-a B din cadrul Școlii Gimnaziale "I.L. Caragiale" din Pitești au protestat trei zile consecutiv, refuzând să intre la cursuri și au afișat pancarte prin care doreau ca unul din colegii de clasă, care suferă de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD), să fie exclus din colectiv . Copiii acuzau faptul că elevul „problemă” îi jignește, îi amenință cu moartea atât pe ei, cât și pe profesori.


CITEȘTE ȘI... VIDEO! 28 de copii de la Școala 16 la audieri!


La doi ani de la pornirea scandalului, Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a decis sancționarea Școlii Gimnaziale "I.L. Caragiale" Pitești și a Inspectoratului Școlar Județean Argeș. Această decizie este fără precedent, unitatea de învățământ din Pitești fiind singura școală din țară care a fost amendată pentru discriminare.


CITEȘTE ȘI ... Ministrul Sănătății despre cazul elevului din Pitești cu ADHD: „Lipsa psihologului dintr-o şcoală e o problemă gravă”!

„Amenzi multiple pentru discriminarea lui Ionuț – decizie istorică
– 2 amenzi și 3 avertismente pentru Școala Gimnazială I.L.Caragiale – Pitești
– 1 amendă și 2 avertismente pentru ISJ Argeș
București, 10 mai 2018. Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) obține o victorie strategică, cu impact pe termen lung in jurisprudența națională in cazul lui Ionuț, victima unor fapte de discriminare deosebit de grave din Județul Argeș la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
Pentru prima dată, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării aplică amendă contravențională unei școli publice din Romnia pentru neadaptare curriculei școlare la nevoile lui Ionuț. Mai mult, Școala Gimnazială I.L. Caragiale din Pitești primește amenzi multiple și avertizări prin directorul instituției, domnul Vlad Alin.
De asemenea, cu amendă contravențională și avertismente este sancționat și Inspectoratul Școlar al Județului Argeș pentru declarațiile de presă discriminatorii la adresa lui Ionuț și pentru pasivitate și lipsa de promptitudine in soluționarea situației grave in care s-a aflat Ionuț.
Reamintim faptul că in luna octombrie 2016, CEDCD depunea deopotrivă palngere la CNCD și Parchet in cazul lui Ionuț, un elev diagnosticat cu diagnosticat cu dizabilitate de tip somatic, mpotriva căruia profesorii și părinții s-au coalizat și au organizat greve și grupuri defăimătoare in spațiul online.
Suntem fericiți că, deși după o lungă perioadă de timp, lui Ionuț i s-a făcut dreptate. Chiar dacă momentan reparația este una strict morală, ne bucurăm că multiplele fațete ale discriminării la care a fost supus acest copil au fost sancționate, in premieră, cu amenzi multiple și avertismente. Este un moment important pentru jurisprudența in materie, iar suferința lui Ionuț poate, prin această decizie să schimbe destinele a mii de copii cu dizabilități din Romnia, care nu beneficiază de adaptările necesare la școală, chiar daca formal sunt primiți in incinta acesteiai”,
a declarat Mădălina TURZA, președinte CEDCD, printr-un comunicat de presă.

CITEȘTE ȘI...ULTIMA ORĂ! S-a făcut plângere penală împotriva părinților elevilor de la Școala 16!