CJ ARGEȘ: „Mărțișorul la Conacul Brătianu de la Florica”  - invitație pentru elevii argeșeni la artă populară autentică!

În perioada 19-23 februarie va avea loc la Vila Florica proiectul educational „Mărțișorul la Conacul Brătianu de la Florica” - ateliere de creație, începând cu ora  10.00.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Argeș prin Centrul de Cultură “Brătianu” și au fost încântați că vor participa copiii de la Centrul de Tip Familial Valea Mare, elevi ai școlilor gimnaziale „Vintilă Brătianu” și „Constantin Brâncoveanu” din Ștefănești, preșcolari de la grădinița Ray KinderGarten – Ștefănești dar și adulți de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Călinești.
Obiceiul mărțișorului s-a păstrat până în zilele noastre  la cotele sensibilității de altă dată. Culorile alb și roșu reprezintă cele două anotimpuri opuse, iarna și vara, primăvara și toamna fiind considerate a fi doar anotimpuri de trecere.
Pe vremuri mărțișorul era reprezentat de un șnur de lână răsucit din fir roșu și alb, cu sau fără bănuț, un fel de amuletă ce avea rolul de a-l  proteja pe purtător de primejdii, de a-i face mai ușoară trecerea de la iarnă la primăvară.
Atelierul nostru  își propune realizarea de mărțișoare handmade, obiecte unicat  ce pot îmbraca mai multe forme în funcție de dorința fiecărui participant și de materialele de lucru pe care le alege. Decupăm, coasem, lipim, pictăm, ne folosim de lemn, materiale textile, ațe, ace, mărgele, culori și pensule. Cu puțină creativitate și îndemânare se vor creea obiecte personalizate și  prețioase, menite să ducă mai departe acest frumos obicei.