Cine intră în etapa a doua de vaccinare, lista completă

Coodonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță, a enumerat, la Digi24, persoanele care intră în etapa a doua de vaccinare. Primele doze din cel de-al doilea vaccin disponibil, cel al companiei Moderna, vor ajunge în țara noastră miercuri, a mai spus Gheorghiță.

Peste 100 de mii de români s-au vaccinat de la începutul campaniei de imunizare, iar luni încă 150 de mii de doze din vaccinul Pfizer au ajuns în România. În această săptămână ar trebuie să înceapă etapă a două a strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, în care este inclusă populația cu risc.

 

 

Care sunt persoanele care vor fi vaccinate în a doua etapă


Valeriu Gheorghiță a enumerat lista oficială cu persoanele care intră în etapa a două de vaccinare:

- beneficiarii din centrele sociale
- persoanele care au peste 65 de ani
- persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA
- persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice


"Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase", a precizat Valeriu Gheorghiță, care a spus și că această lista a fost transmisă către DSP-uri.

Pe lista persoanelor care vor fi vaccinate în etapa a doua face parte și personalul din mass-media, "cei care efectuează reportaje în unități medicale", a mai precizat acesta, la Digi24.

Potrivit medicului, lista e construită în urmă consultărilor cu comisiile de specialitate din MS și Colegiul Medicilor.

 


Cum te programezi pentru etapa a doua de vaccinare


Persoanele cu comorbidități, dacă au dileme, cui trebuie să se adreseze?, a fost întrebat medicul, care a explicat și cum se vor face programările.

"Aceste categorii de boli cronice expun persoana la un risc de a dezvolta o formă de boală mai gravă. Ar trebui să ia legătură cu medicul de familie pentru informare și programare", a precizat Gheorghită.

Și aparținătorii pot să programeze o persoană în cea de-a două etapă a vaccinării, asta pentru a ușura această procedură pentru cei din mediul rural, de exemplu.

"Aparținătorii asigură și transportul bunicului sau părintelui și atunci e firesc să existe această posibilitate de programare", a mai spus Gheorghiță.

 

 


Cine decide cu ce ne vaccinăm, cu Pfizer sau cu Moderna?

 

Prima tranşă de vaccin anti-Covid produs de compania Moderna va sosi miercuri în România. În acest context, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat la Digi24 cine va decide ce tip de vaccin va fi administrat fiecărei persoane în parte, dar și cum vor fi distribuite dozele în centrele din Capitală și la nivel național.

"Evaluarea se face de către personalul medical din centrul de vaccinare. Există o diferență între cele 2 tipuri de vaccinuri. Moderna e indicat la persoanele de peste 18 ani, iar Pfizer la cele de peste 16 ani. Decizia va fi a medicului și a personalului din centrul de vaccinare țînând cont de disponibilitate. Volumul dozelor livrate de Moderna este mic. Nu putem să garantăm că în fiecare centru de vaccinare vor există cele 2 tipuri de vaccin. Vom aloca dozele de la Moderna împreună cu cele de la Pfizer în centrele cu flux ridicat de vaccinare", a spus Gheorghiță.

 

 

Ce se întâmplă cu vaccinul dacă o persoană se infectează între doze?


Nu e recomandat să te vaccinezi în timp ce ești bolnav. Dacă mergem la vaccin și nu știm că suntem deja infectați?

"Nu se modifică cu nimic datele de siguranță. Persoana respectivă să nu aibă o boală acută febrilă, o stare acută febrilă. Bolile infecțioase doar în 10 % din cazuri sunt simptomatice. Nu putem să facem teste înainte de fiecare vaccin. Important e că persoană să nu aibă contraindicații", a explicat medicul la Digi24.

Dacă persoana vaccinată se infectează între cele două doze, rapelul se face la o lună după vindecare.

"E important să lăsăm să se finalizeze boala și ulterior, după o lună facem rapelul. Anumite persoane au primit rapelul până la 6 săptămâni", a răspuns coordonatorul campaniei de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță a avut o intervenție telefonică la Digi24 în care a răspuns și altor întrebări cu privire la campania de vaccinare.

 

 

Persoanele fără asigurare pot fi vaccinate?

Valeriu Gheorghiță: Da, orice persoană care e pe teritoriul României și dorește să se vaccineze, o poate face.

 

 

Dacă avem buletin în altă localitate unde ne putem vaccina?

Valeriu Gheorghiță: Persoană se va programa la cel mai apropiat loc de unde locuiește sau lucrează.

 

 

Când se vaccinează președintele Iohannis?

Valeriu Gheorghiță: Nu aș putea să va răspund, e decizia fiecăruia. Dorința de valorificare a acestui moment aparține fiecărei persoane. Nu trebuie să facem din actul de vaccinare un spectacol. Trebuie să fie un proces normal, care să decurgă în condiții normale. Importantă e creșterea încrederii populației în personalul medical.

 

 

Sunteți mulțumit de comunicarea în campania de vaccinare?

Valeriu Gheorghiță: Sunt multe lucruri care trebuie să fie îmbunătățite, în relația directă cu persoanele în vârstă sau cu boli cronice.

 

 

Care sunt costurile campaniei de vaccinare până în acest moment?

Valeriu Gheorghiță: Nu știu să va dau un exemplu de impact financiar.

 

 

Sursa: Digi24.ro