Chirurgia minim invazivă, diagnostic de certitudine și tratament ȋn endometrioză

 

Chirurgia minim invazivă, diagnostic de certitudine și tratament ȋn endometrioză


Endometrioza este una dintre cele mai frecvente patologii ginecologice ȋntâlnite la femei. 1 din 10 femei suferă de endometrioză, 15% fiind diagnosticate ȋn etapa reproductivă. Din cauza simptomatologiei nespecifice, diagnosticul endometriozei este dificil de stabilit. Un procent de 50% dintre aceste femei dezvoltă infertilitate. De multe ori, ȋn timpul investigaţiilor specifice proceselor de reproducere umană printre cauzele infertilităţii se suspicionează endometrioza. 


Până să evolueze chirurgia minim invazivă, laparoscopică și până să avem o explicaţie pentru simptomatologia pelvică dureroasă a femeilor, diagnosticul de endometrioza era dificil de stabilit, fiind uneori descoperită circumstanţial, ȋn cadrul altor intervenţii chirurgicale. 


Prof. Dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrica ginecologie, fondator al Endomedicare Academy, prima academie românească specializată ȋn diagnosticul, tratamentul și chirurgia endometriozei explică:


În momentul de față, ȋn endometrioză putem construi un  algoritm de diagnostic, algoritm care trebuie să fie coordonat ȋntotdeauna de un medic cu experienţă ȋn investigarea pacientelor cu endometrioză. Investigaţiile imagistice pentru suspiciunea diagnosticului de endometrioză sunt stabilite în funcție de: istoricul pacientei, examenul clinic, simptomatologie, tratamentul efectuat și răspunsul la tratament. 


Ȋn principal, investigaţiile constau ȋn: ecografie, ecografie transrectala, imagistica prin rezonanţă magnetică nucleară (RMN), hidro colo CT. Analiza minuțioasă  a simptomatologiei și investigarea imagistică pot sa ghideze medicul ȋn stabilirea diagnosticului și localizării implanturilor, ȋnsa diagnosticul de certitudine se poate stabili numai ȋn urma efectuarii unei laparoscopii diagnostic, ce poate oferi informaţii despre compartimentul afectat, ȋntinderea leziunilor, precum și posibilitatea de a preleva ţesut pentru analiza anatomatologică.


Conduita chirurgicală are sens în momentul în care înțelegem ce este endometrioza. În mod normal, în timpul unui ciclu menstrual, zonele de endometru care cresc în afara uterului trec prin modificări hormonale similare celui intrauterin. Din cauza faptului că aceste leziuni nu pot fi eliminate prin menstruatie, ele ajung să cauzeze aderențe, cicatrizare și durere. Implanturile ajung să infiltreze zone mai profunde formând noduli endometriozici care provoacă aderențe cu organele din apropiere.


In prezent chirurgia minim invaziva, laparoscopia sau chirurgia robotică, reprezintă „standardul de aur” pentru diagnosticul și tratamentul endometriozei. Laparoscopia este o intervenţie minim invazivă, efectuată sub anestezie, prin intermediul căreea chirurgul, cu ajutorul unui instrumentar specific si al unei camere video 3D sau 4K, vizualizează ȋntreaga cavitate uterină și abdomenul, pentru a identifica și exciza leziunile endometriozice. 


Benefiile metodei laparoscopice constau ȋn localizarea exactă și stabilirea ȋntinderii leziunilor, permiţând astfel și stadializarea bolii. Ȋn funcţie de stadiul endometriozei și de obiectivele pe care medicul le stabilește ȋmpreună cu pacienta, se realizează excizia leziunilor care pun ȋn pericol funcţia reproductivă sau provoaca simptomatologia bolii. 


Tratamentul laparoscopic al endometriozei trebuie să fie efectuată de către un chirurg ginecolog experimentat ȋn chirurgie pelvică, care să aibă și cunoștinţe de medicină reproductivă.  Pentru o femeie aflată la vârsta activă chirurgia trebuie să vizeze păstrarea și chiar ȋmbunătăţirea funcţiei reproductive. Deciziile chirurgului reprezintă un act de mare responsabilitate pentru femeile care ȋși doresc să procreeze pe termen mai scurt sau mai lung.


Implantarea leziunilor ȋn zone atipice, de pildă localizare intestinală sau pe vezica urinară pot fi și ele tratate prin laparoscopie. Ȋn acesta cazuri, recomandarea noastră este integrarea unei echipe multidisciplinare specializate ȋn tratamentul chirurgical al endometriozei, care să realizeze excizia tuturor leziunilor ȋntr-o singură intervenţie chirurgicală. Acest principiu de “one stop shop” evită intervenţiile chirurgicale repetate care au ca efect afectarea rezervei ovariene.


Pentru pacientele care suferă de infertilitate și care au trecut prin diferite proceduri de reproducere umană asistată (fertilizare in vitro, inseminare uterină sau eșecuri de implantare a sarcinii), laparoscopia rămâne acea procedură  care oferă un diagnostic precis și un tratament adecvat ȋn cadrul aceleiași intervenţii, mărind astfel șansa de a obţine și păstra o sarcină. Medicul ginecolog ce dirijează managementul terapeutic al bolii trebuie să aibă cunoștinţe de reproducere umană asistată tocmai pentru a ști cum și unde să integreze chirurgia ȋn planul terapeutic al acestor paciente. 


Chirurgia minim invazivă este o metodă sigură, cu beneficii substanţiale pentru pacientă: recuperarea rapidă, fără complicaţii sau durere, cicatrizarea fiind limitată la trei incizii mici, în regiunea pelvină. Intervenţia necesită internarea pacientei 24-48 de ore. Având ȋn vedere că există forme complexe și avansate de endometrioză, tratamentul prin abord minim invaziv al acestora se poate face numai de către un chirurg cu abilităţi ȋn chirurgia minim invazivă și cu baze solide ȋn chirurgia pelvică.


Prof. Dr. Elvira Brătilă, 
Medic primar obstetrică-ginecologie
Membru fondator al Endomedicare Academy
www.drbratila.ro