Centrul de radioterapie - amânat și anul acesta. Nu sunt bani!

Centrul de radioterapie de la Pitești, din cadrul rețelei sanitare de stat, deja începe să rămână doar un vis frumos pentru bolnavii oncologici din județ, pentru care orice clipă de așteptare înseamnă apropierea de moarte. Proiectul a fost demarat în 2019, când Ministerul Sănătății a promis și alocarea echipamentului necesar. Între timp, nu s-a mișcat nicio pietricică pe locul stabilit pentru ridicarea buncărului care ar fi trebuit să găzduiască radioterapia, deși contractul de proiectare și execuție a fost atribuit din august 2019. 


Pentru că s-au depistat unele necorelări, cum ar fi necesitatea unui adăpost antiatomic, care nu era prevăzut inițial, s-a dispus refacerea studiului de fezabilitate, însă doar s-a bătut pasul pe loc. Deși la începutul acestui an, Consiliul Județean Argeș ne-a comunicat că data la care Radioterapia din Pitești va deveni funcțională este 15 august 2022, termenele s-au schimbat. În 2021, nici nu se va da drumul la proiect, deoarece nu sunt banii necesari, după cum ne-a declarat vicepreședintele CJ Argeș, Marius Nicolaescu.

„Încercăm să luăm fonduri pentru radioterapie prin programul de reziliență. Am făcut deja demersurile atât pentru acest obiectiv, cât și pentru Spitalul Vedea și pentru un drum.”, a mai adăugat vicele CJ Argeș, Marius Nicolaescu.

De asemenea, domnia sa a declarat că s-a găsit și soluția pentru adăpostul antiatomic, unul dintre elementele în care s-a poticnit proiectul pentru radioterapie, iar acesta va fi amenajat pe o altă suprafață de teren. Asta, dacă se va mai construi vreodată și dacă va mai primi Argeșul echipamentul promis. 

 

 


 Că se face, că nu se mai face, Consiliul Județean tot va avea de plată


Constructorul care a câștigat licitația pentru proiectare și execuție stă și așteaptă să fie și el anunțat oficial de beneficiar că nu mai sunt bani și ce se va întâmpla în continuare. După ce i-am dat vestea că nu sunt fonduri nici anul acesta pentru centrul de radioterapie, Victor Marinescu, managerul Star Trading, ne-a declarat:

„Dacă în 2021, tu, Consiliul Județean, ajungi să spui că e mai important un drum decât sănătatea... nu știu să găsesc un cuvânt elegant ca să definesc această atitudine! Ei trebuie să se gândească la miile de pacienți care sunt forțați să își găsească locuri pe la diferitele centre din țară ca să facă terapie, în condițiile în care bolnavii nu au timp de pierdut. Probabil doar când va fi vorba de cineva apropiat vor înțelege importanța unui asemenea obiectiv. Pe mine nu m-a informat nimeni nimic referitor la acest proiect, nu mi s-a spus că nu sunt bani, nu am primit niciun răspuns de la Consiliul Județean, dar este anormal să spui că nu sunt bani după ce ai atribuit contractul. Ei tot vor trebui să plătească, conform legii.”.

 

 

 


 Primăria Pitești anunță intenția de a crea un centru oncologic


Și dacă la Consiliul Județean nu mai sunt bani pentru un proiect promis și demarat de doi ani, primarul Piteștiului, Cristian Gentea, pare mai hotărât pentru a pune bazele unui centru de cercetare genetică, ce va cuprinde și radioterapie pentru pacienții oncologici. Cu fonduri europene.


„Centrul oncologic este foarte important, pentru că nu avem așa ceva în regiunea noastră și, atunci, toată lumea merge la București sau la Craiova, altundeva nu avem. Eu le știu pe toate, că eu le-am dezafectat. Am discutat la ADR Sud Muntenia, unde ni s-a propus să creăm un centru regional de cercetare în domeniul geneticii, cu fonduri europene, în care să cuprindem și radioterapia pentru a veni în sprijinul pacienților oncologici. Pentru un proiect european e nevoie să cooptezi în această structură și institute de cercetare, așa că vom avea discuții cu Institutul Oncologic „Alexandru Testioreanu” și la ICN, cu Universitatea, iar când vom fi într-o etapă mai avansată, vă vom anunța.”, ne-a explicat primarul Cristian Gentea. 

Preluat: saptamanalul ancheta