Cele mai bune grătare funcționează cu rocă vulcanică

Principalele caracteristici pe care un grătar cu rocă vulcanică le are comparativ cu cele care funcționează cu lemn, cărbune sau gaz sunt următoarele:

- se pot găti la el preparate mai sănătoase;
- pietrele vulcanice utilizate la încălzirea grill-ului sunt reutilizabile;
- este un gratar ce permite o distribuție mai bună a căldurii;
- necesită un timp de pregătire mai scurt al preparatelor;
- are un randament mai mare;
- scoate mult mai puțin fum (dacă rocile vulcanice sunt corect curățate după fiecare utilizare);
- este un grătar mai puțin poluant pentru mediul înconjurător.

Un grătar cu rocă vulcanică este așadar net superior tipurilor tradiționale, deoarece are o distribuție și o reglare mai bună a căldurii, este mai eficient în ceea ce privește consumul de energie și toată carnea, peștele, legumele, pot să fie fripte ușor pe acest tip de grill, într-un mod care le conservă vitaminele și alte ingrediente importante pentru sănătatea consumatorilor.

Pietrele vulcanice înlocuiesc combustibilii solizi, de unică folosință. Nu mai este necesar a se cumpăra cărbune nou de fiecare dată, iar timpul de frigere este mult mai scurt. La fel și timpul de încălzire al grătarului, deoarece roca vulcanică este mai eficientă energetic: stochează și emană mai multă căldură.

Un grătar cu piatră vulcanică are o ajustare mai precisă a temperaturii și posibilitatea de reglare diferită a zonelor de încălzire, distribuția căldurii se face mai echilibrat în comparație cu un grătar simplu cu flacără pe gaz.

Un astfel de grătar dezvoltă mai puțin fum atunci când este utilizat corect, în comparație cu un grătar pe cărbune, iar mâncarea nu va mai avea un gust neplăcut de afumat.

Multe grătare care funcționează pe bază de piatră vulcanică au și capac, ele fiind utilizate frecvent pentru că mențin căldura și pot fi folosite inclusiv în cazul unui gătit indirect. Gătirea lentă cu capacul închis înseamnă o gătire unde gazul a fost deja stins, dar carnea, peștele sau legumele continuă să se frigă uniform până la gradul dorit de către client sau de bucătar. În acest fel, ingredientele sunt păstrate sănătoase, mâncarea este suculentă, are mai mult gust.

Din motive de igienă, pietrele trebuie curățate cu regularitate și înlocuite ocazional, deoarece acumulează totuși unsoarea scursă în porii lor, mai ales dacă sunt folosite intensiv.

Dacă ele sunt menținute prea mult timp cu acumulări de grăsime, senzația de gust aromat este afectată de aceste pietre care fumegă.

O variantă simplă de curățare a pietrelor vulcanice este aceea cu apă și oțet. Pur și simplu se așează într-un vas rocile respective, se acoperă complet cu apă și se adaugă puțin oțet, iar apoi se lasă să fiarbă o vreme. Ulterior, pietrele se pun la soare, se usucă și apoi se pot refolosi fără probleme.

O altă soluție este aceea de a încălzi la maxim pietrele pentru a arde grăsimea scursă pe ele, dar acest lucru trebuie făcut numai dacă există posibilitatea așezării grătarului în aer liber, deoarece se va dezvolta un miros puternic de fum.


Clienții tăi vor mai degrabă friptură la tavă, decât la grill? Prepar-o într-un cuptor gastronomic performant!

Nu toți sunt înnebuniți după carnea friptă la grătar. Iată de ce în nicio bucătărie profesională nu trebuie să lipsească unul sau mai multe cuptoare gastronomice, deoarece cu ajutorul lor se pot găti o mulțime de mâncăruri, inclusiv fripturi la tavă.

Cuptorul gastronomic este un echipament horeca pe care îl putem întâlni mai peste tot, indiferent că este vorba de un bistro, o cafenea, un bar, o braserie, o terasă ori un restaurant tradițional care servește preparate din carne și alte mâncăruri la tavă.

Principalele avantaje ale cuptoarelor de acest gen sunt acelea referitoare la rezultatele optime obținute în materie de preparare alimente, datorită temperaturii care este controlată perfect, așa încât produsul poate să fie gătit la temperatura optimă și să aibă textura și suculența dorite de bucătar.

Se pot folosi aceste cuptoare gastronomice la o mulțime de tehnici de gătit, indiferent că vorbim de rețete obișnuite, preparate pentru evenimente sau mâncăruri speciale din categoria de fine dining.