Cel mai bun mijloc de afișaj actual: tabla magnetică

Tabla magnetică este cel mai bun obiect care ne poate scăpa de fobia tablei școlare negre din copilărie.


Ne amintim cu toții ce groază ne era ca să fim scoși la tablă, mai ales la matematică, fizică sau chimie. Hăul întunecat al tablei de lemn părea că stă să ne înghită mai ceva decât o gaură neagră (black hole). Chiar dacă noi rămâneam în clasa cu pricina, monstrul cu chip de placă de scriere cu creta ne absorbea vertiginos și bruma de cunoștințe pe care le mai aveam în minte cu privire la exercițiul pe care trebuia să îl rezolvăm sau la formula chimică despre care trebuia să explicăm ce știm.


Acum elevii mici și mari tind ca să uite definitiv de acel obiect înfricoșător, care nici măcar nu rămânea negru ca pana corbului, ci rapid, după ce începea ora, se păta de la buretele folosit la ștergerea ei sau de la praful de cretă ce plutea prin aerul tot mai dificil de respirat în zona catedrei.


Vechile table de lemn sunt înlocuite pe scară tot mai largă cu table magnetice de afișaj, care de regulă sunt albe și parcă te îmbie să scrii și să desenezi pe ele.


O asemenea placă magnetică specială este și un mijloc folosit de profesori ca să ilustreze lecțiile pe care le predau, pentru o mai bună însușire a acestora de către învățăceii din zilele noastre.


Plus că panourile albe sunt și mai rezistente decât tablele școlare clasice și fac inclusiv economie de spațiu.


Aceste obiecte de afișaj pe care se scrie cu ajutorul unor markere speciale, de regulă colorate, sunt folosite și de către firme, deoarece pe ele se pot înscrie date diverse, fie sub formă de text, dar și de grafice, diagrame, desene geometrice.


În plus, plăcile magnetice de afișaj fac posibilă folosirea magneților decorativi cu ajutorul cărora se pot prinde chiar și postere diverse, foi de hârtie cu tot soiul de scheme, de liste de sarcini ce urmează a fi îndeplinite într-o anume perioadă de timp etc.


Tablele magnetice pot fi staționare (fixe) sau mobile.


Plăcile fixe se prind pur și simplu pe un perete sau pe alt suport suficient de stabil pentru a le susține și pot să fie folosite ori de câte ori este nevoie, nu doar în cadrul unei clase, ci și dacă montarea uneia sau mai multora se face în biroul unei firme.


Tablele magnetice mobile pot să fie deplasate fără efort, lucru foarte bun mai ales când este vorba de prezentări în cadrul unor workshop-uri, seminarii, cursuri de perfecționare profesională, ședințe.


Ele, mai nou, și-au făcut loc până și în serialele polițiste unde echipe specializate în rezolvarea celor mai complicate cazuri folosesc asemenea suporturi de afișaj pentru a-și nota diverse date, a pune cu ajutorul magneților pozele eventualilor suspecți și ale victimelor etc.


Suprafața pereților din toate spațiile de lucru ale companiilor ajung să fie invadate de table magnetice de diferite culori pe care se pot schița rapid idei. Poți găsi de toate pe ele: de la grafice savant întocmite, formule inginerești, la poze amuzante, mai ales dacă este vorba de o agenție de publicitate.


În concluzie, aceste panouri magnetice încep să ne invadeze viața. Tu deja folosești una?