CEL MAI BOGAT OM DIN RUSIA VREA SĂ MODERNIZEZE BARAJUL VIDRARU!

CEL MAI BOGAT OM DIN RUSIA VREA SĂ RETEHNOLOGIZEZE BARAJUL VIDRARU! Alexey Mordashov are o avere de 16 miliarde de dolari și este cel mai bogat om din Rusia.

Hidroelectrica a demarat în urmă cu trei luni licitația pentru retehnologizarea barajului Vidraru, investiția fiind una uriașă, estimată la circa 80 de milioane de euro. Centrala Vidraru este una dintre cele mai mari din țară și a fost pusă în funcțiune în anul 1966. Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa şi al nouălea în lume între construcţiile similare. După mai bine de jumătate de secol de la inaugurare, compania pe care o are în administrare investeşte masiv în retehnologizare, instalaţiile fiind de mult depăşite.


Un număr de 45 de companii din șapte țări se află pe lista ofertanților la licitația organizată de Hidroelectrica pentru atribuirea contractului de retehnologizare a acumulării hidroelectrice Vidraru, fie în calitate de lideri de asociere, fie ca subcontractanţi sau terţi susţinători. La licitație s-au înscris firme specializate în construcții energetice din România, Rusia, China, Cehia, Serbia, Slovenia și Macedonia. Două megacompanii de stat din China figurează printre aspiranții la adjudecarea contractului de retehnologizare a complexului Vidraru, respectiv Power Construction Corporation of China, cu venituri totale de peste 43 miliarde dolari în 2015, și Power Huadong Engineering Corporation, cu peste 6.000 de angajați. Firma celui mai bogat om din Rusia este de asemenea prezentă în licitația pentru Vidraru. Anul acesta, magnatul oțelului Alexei Mordashov a devenit cel mai bogat om din Rusia, cu o avere de 15,7 miliarde de dolari, detronându-l pe Vladimir Potanin, portivit indicelui miliardarilor realizat de Bloomberg. Mordashov vrea contractul de 80 de milioane de euro din Argeș, acesta participând la licitație prin compania Power Machines, controlată de miliardarul rus prin grupul Severstal. Power Machines este o firmă rusă specializată în construcții și lucrări inginerești pentru sectorul energetic. În 2015, Severstal a fost al patrulea mare producător de oțel din Rusia, în funcție de tonaj.


Şi trei oameni de afaceri argeşeni s-au înscris la această licitație cu firmele lor, fiecare pe sectorul lor dat fiind faptul că este o lucrare uriașă. Este vorba despre Conarg Construct, Metabet și RMR Argeș, societăți argeșene care vor lucra, cel mai probabil, în asocieri cu alte firme specializate în astfel de lucrări. Conform unor surse acreditate, licitația nu s-a finalizat, la acest moment ofertele fiind încă în analiză, operațiune care va mai dura ceva vreme, având în vedere numărul mare de oferte, dar mai ales volumul uriaş de documente pe care fiecare a trebuit să le depună. (Celestina Dobricescu)

sursa: saptamanalul ancheta