Cea mai bună metodă de contracepţie: Vasectomia - sterilizarea masculină!

Vasectomia este o metodă chirurgicală rapidă (nu durează mai mult de 30 de minute) care întrerupe ascensiunea spermatozoizilor în ductele ejaculatorii, echivalentă cu ligatura tubară la femei.

Spermatozoizii sunt produşi în testicul şi sunt „stocați” în epididim. În timpul ejacularii ei trec prin canalul deferent, ajung în uretră şi, după ejaculare, sperma este depozitată în fundul de sac vaginal, în tractul genital feminin, explică Marilena Băluţă, medic obstretică -ginecologie, embriolog senior.

Pentru a testa eficiența metodei, doamna doctor precizează că trebuie efectuată o spermogramă dupa aproximativ 3 săptămâni de la intervenția chirurgicală, cand în spermă nu mai sunt identificați spermatozoizi (azoospermie obstructivă).

 

 

Pentru a ajunge la azoospermie post vasectomie, este nevoie de 15 - 20 ejaculări pentru a elimina spermatozoizii restanți, detaliază doamna doctor Marilena Băluță.

 

 La ce vârstă poate fi efectuată o vasectomie?
Potrivit medicului specialist Marilena Băluță, vasectomia poate fi efectuată la orice vârstă. In cazul bărbaților tineri, care nu şi-au asigurat numărul de copii dorit, înainte de vasectomie, pot opta pentru congelarea spermei.

 

 Tipuri de vasectomie
Există mai multe tipuri de vasectomie. Una dintre variante este cea convențională care implică efectuarea de incizii la nivelul scrotului.

In acest caz, se vor realiza două incizii de aproximativ un centimetru la nivelul scrotului. Inciziile permit accesul medicului la vasul deferent care va fi tăiat. Capetele lui vor fi, ulterior, închise, prin legare sau cauterizare.

O altă variantă ar fi printr-o puncție, tot la nivelul scrotului, efectuată după ce medicul localizează şi prinde vasul deferent cu o clemă. Procedura este mai simplă pentru că nu presupune realizarea de cusături.

De asemenea, se poate opta pentru varianta vasectomiei cu laser în care vasul deferent este tăiat şi cauterizat cu ajutorul unui laser chirurgical.

 

 Este vasectomia reversibilă?
Vasectomia este reversibilă, iar procedura de reversibilitate se numeşte vaovasostomia. Ea presupune refacerea permeabilității canalului deferent si restabilirea fertilității.

Succesul procedurii depinde de starea canalului deferent. Cu cât a trecut mai mult timp de la vasectomie, cu atât succesul intervenției scade, atrage atenția medicul Marilena Băluță.

Dacă vasovasostomia nu a putut fi realizată, pentru bărbații care nu au reusit să îşi congeleze sperma, medicii recomandă reproducerea umană asistată. In acest caz spermatozoizii pot fi recoltați prin aspirat epididimar.

 

 

Efectele secundare ale vasectomiei


Pentru că vasectomia este, până la urmă, o intervenție chirurgicală, pot apărea o serie de efecte nedorite precum:

– durere la nivelul scrotului
– sângerare
– infecția plăgii

„Recomand bărbaților care optează pentru vasectomie să îşi asigure, înainte de o astfel de procedură, numărul de copii doriți sau să congeleze sperma înainte de intervenție.”, este sfatul medicului Marilena Băluţă, care activează şi în cadrul clinicii Hera`s Med din Bradu.