Ce spun farmaciştii argeşeni despre criza de Siofor şi Euthyrox

În ultima perioadă, pacienţii care suferă de diverse afecţiuni cronice - precum diabet, boli cardiovasculare, afecţiuni tiroidiene etc. - au semnalat faptul că unele medicamente, folosite frecvent în tratamentele lor, lipsesc din farmacii. Medicamente ca Siofor, Euthyrox sau Betaloc aproape că au dispărut de pe rafturi, pacienţii care au nevoie de ele fiind disperaţi, deoarece fără acestea ei rămân practic complet expuşi în faţa temutului virus COVID-19, în condiţiile în care bolnavii de diabet, hipertensivii sau cu afecţiuni endocrine sunt categoriile cele mai vulnerabile. 


Ca şi cum nu era de ajuns, din străinătate veştile nu sunt nici ele foarte îmbucurătoare. Astfel, mai multe state europene, precum Franţa, Marea Britanie sau Portugalia, au interzis exportul de insulină, pe fondul îngrijorările nejustificate că pandemia COVID-19 ar putea duce la cantități insuficiente ale acestui medicament vital pentru tratarea a milioane de diabetici - după cum au anunţat agenţiile internaţionale de ştiri săptămâna aceasta. La rândul său, Lorenzo Piemonte, director al Federației Internaționale de Diabet, a atras atenţia că „la nivel global, restricțiile impuse pentru a combate răspândirea pandemiei COVID-19 provoacă întreruperi în lanțul de distribuție al insulinei și al altor medicamente esențiale pentru tratarea diabetului”.


În acest context, am discutat cu reprezentanţii a două dintre cele mai importante reţele de farmacii din judeţ despre situaţia stocurilor în cazul medicamentelor, care sunt probleme legate de aprovizionarea cu acestea şi când estimează că ar putea fi regăsite pe rafturile farmaciilor fără dificultate.

 


 Catena a primit o cantitate importantă de Siofor


„Farmaciile Catena sunt preocupate permanent de a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor lor prin asigurarea produselor de care aceştia au nevoie, discutând frecvent atât cu distribuitorii, cât şi cu producătorii de medicamente. Considerăm că dificultățile întâmpinate în ultimul timp de pacienți în achiziționarea Euthyrox au fost determinate în principal de lipsa temporară din piața internaţională a materiei prime. În condiţii de penurie pe plan mondial, produsul va lipsi mai ales din ţările unde preţurile sunt reglementate la un nivel foarte scăzut. La aceasta se adaugă creşterea numărului de reţete prescrise pentru trei luni, depăşindu-se astfel necesarul planificat de producatori pentru România. 
În ceea ce priveste produsul Siofor, după o perioadă de livrări în cantităţi foarte mici, am primit în această săptămână (n.red. - săptămâna trecută) o cantitate cu care sperăm să îndeplinim cerinţele unui număr mare de pacienţi.
Vreau să îi asigur pe toţii pacientii noştri că suntem foarte preocupaţi de a găsi aceste medicamente vitale pentru ei. Aşa cum au procedat şi alte state europene, şi România a interzis pe perioada stării de urgenţă exportul de medicamente, ceea ce va ajuta sistemul de sănătate din România.
În ultima perioadă, nu ne-am confruntat cu o lipsă a insulinei şi avem asigurări că acest lucru nu se va întâmpla. Acelaşi lucru este valabil şi pentru produsul Betaloc.
 Îi îndemn pe pacienţii noştri să aibă în continuare încredere în noi, suntem activi în comunitate şi împreună vom găsi cele mai bune soluţii pentru sănătatea acestora.”
Alina Marinescu, director General Catena

 

 


 Forte Vita Farm: „Primim câteva cutii săptămânal şi le vindem pe principiul primul venit, primul servit”


„Siofor nu se găsea nici înainte, problema e veche, de cinci-şapte ani, este un medicament deficitar de când depozitele au început să facă masiv export. Siofor, euthyrox precum și multe alte medicamente au prețuri fixe, plafonate de stat, și pentru că aceste prețuri sunt mici, distribuitorii preferă să le cumpere din străinătate și apoi să le exporte, decât să le furnizeze farmaciilor din România și să obțină un profit mai mic. La începutul pandemiei, Ministerul Sănătății a interzis exporturile, dar TIR-urile fie au rămas în vamă, fie marfa a ajuns înapoi în depozite, dar nouă tot nu ne-o dă, decât cu ţârâita. Preferă să aștepte să expire interdicţia de șase luni pentru a-și vinde marfa tot în străinătate. Chiar și în legătură cu transportul masiv de Euthyrox anunțat zilele trecute de minister sunt sceptică că medicamentele vor ajunge în farmacii. Noi cerem zilnic distribuitorilor să ne livreze astfel de medicamente, dar ni se livrează câteva cutii poate o dată pe săptămână. Iar când vin, se vând pe principiul primul venit primul servit. Sunt oameni care merg din farmacie în farmacie sperând să găsească medicamentul pe care îl caută. Deci, repet, problema nu este nouă, nici înainte nu se găseau aceste medicamente, însă acum a devenit o problemă națională, deoarece persoanele care au nevoie de ele sunt vulnerabile în fața noului coronavirus. Să lași un om în această perioadă fără aceste medicamente poate fi fatal pentru el.”
Cristiana Ungureanu, manager Forte Vita Farm

 

 

 

Sursa: saptamanalul ancheta