Ce simptome trebuie să le trimită pe graviduţe, de urgenţă, la medic

Perioada de sarcină aduce cu sine o mulţime de întrebări şi de temeri, pe lângă entuziasmul şi bucuria de a fi părtaşă la minunea care se numeşte “viaţă”. Cele nouă luni implică o transformare uriaşă, ce scoate la iveală şi emoţii negative, însă o gravidă îndrumată corect de către medicul său curant, care ştie la ce să se aştepte, poate să îmbrăţişeze în mod frumos această perioadă. Cu răspunsuri la întrebări pe care şi le ridică orice viitoare mămică, vine dr. Carmen Cheleș medic - specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în medicină materno-fetală, cu competență de ecografie obstetricală și ginecologică, ce efectuează ecografii de morfologie fetală la clinica Hera’s Med din Bradu. 


Simptome ce trebuie să ne ducă la medic


Sunt câteva lucruri care trebuie să te trimită imediat la medic, explică medicul Carmen Cheleş:
- Durerea, mai ales când este una acută, ascuţită, mai ales în partea de mijloc sau de sus a uterului. De fapt, orice durere acută trebuie comunicată imediat către medic, care trebuie să ofere consultaţie şi să ia măsuri. Gravida trebuie să ajungă la ginecologul care monitorizează sarcina ori de câte ori apare o problemă. Nimic nu trebuie făcut după ureche. Dacă un medic recomandă un tratament o face conştient şi în interesul mamei. Ne lovim de un fenomen, acela că multe gravide nu urmează tratamentul prescris. În spatele durerilor acute se poate ascunde pierderea sarcinii. La începutul sarcinii sunt multe situaţii periculoase, iar o durere poate duce la un avort, aşa că orice durere acută, ascuţită trebuie anunţată şi consultată. 
- Febra iarăşi nu este un simptom de neglijat în sarcină. Să nu se trateze după ureche sau să o lase aşa, să continue imediat medicul
- Tulburările de vedere, ameţelile, dezechilibrul. Sunt extrem de periculoase şi mergem imediat la medic.
- O durere de cap persistentă nu este normală.
- Sângerarea vaginală nu trebuie neglijată. De urgenţă mers la medic, implică consult şi investigaţii. Poate fi extrem de periculoasă. 
- Vărsăturile, ce pot ascunde o patologie extrem de periculoasă în sarcină.
- Pierderea de lichid amniotic, care se manifestă ca o senzaţie de pipi fără a putea fi controlată, în trimestrul III, este o urgenţă medicală, deoarece potenţialul de infecţie este foarte mare şi trebuie ajuns la spital. 
- Orice fel de traumatism abdominal trebuie controlat, chiar şi să te loveşti cu burtica într-un colţ de mobilă sau să aluneci pe gheaţă. 
 - Lipsa perceperii mişcărilor fetale, în trimestrul III, este de asemenea un semn de alarmare, ce implică consult imediat.  


Mâncăm cât pentru doi în sarcină?


Medicul Carmen Cheleş lămureşte şi problema alimentaţiei în perioada de sarcină. Deşi apare necesitatea unui aport nutritiv, asta nu înseamnă excese sau să  mâncăm cât pentru doi. “În sarcină, la o greutate normală a mămicii, se acceptă între 11 şi 15 kilograme, acumulate pe parcursul celor 9 luni. Creşterea în greutate trebuie să fie bine controlată în sarcină! Este important şi pentru mamă şi pentru copil. Un exces de kilogame nu este un lucru bun în nicio situaţie, cu atât mai mult în sarcină. Obezitatea, care este o boală, nu o problemă de estetică, afectează inima, respiraţia, sistemul renal, ce pot fi influenţate de o creştere în exces în greutate. De asemenea, poate creşte riscul de avort, malformaţii congenitale, diabet în sarcină, hipertensiune, chiar şi moarte fetală inutero, precum şi alte complicaţii. Răspunsul la întrebarea dacă mâncăm pentru doi este NU! Nu mâncăm pentru doi. Copilul nostru nu este cât un adult, este foarte mic. Şi nici poftele nu există şi nu afectează copilul! Cu cât se acumulează kg mai multe, cu atât este mai greu să le dai jos după naştere”. 


Ce mâncăm în satrcină? “Nici nu ne înfometăm. Trebuie să avem o alimentaţie sănătoasă, echilibrată, ceea ce înseamnă mese regulate, la ore aproape fixe, cu produse care săp acopere toţi factorii nutritivi. Nu trebuie făcut exces de niciun fel, nici  măcar de fructe. Este indicat să mănânci un strugure, în momentul în care mănâncă un castron întreg de struguri nu mai este sănătos. O ameninţare pentru greutate, nu doar în perioada de sarcină: ronţăitul! De asemenea, atenţie la mâncatul seara sau neregulat. Nu trebuie să te duci cu cina foarte târziu pentru că metabolismul încetineşte foarte mult şi tot ceea ce mâncăm seara se depune. Ideal este ca ultima masă a zilei să fie cu 2 – 3 ore înainte de culcare.” 
Gravidele supraponderale sunt sfătuite să apeleze cu încredere la nutriţionist, care să le prescrie o dietă personalizată. 


Diabetul gestaţional 
Obezitatea este un factor de risc care influenţează apariţia diabetului în sarcină. Chiar dacă în sarcină nu au diabet, dar au luat foarte mult în greutate şi au şi un copil cu o greutate mare la naştere au şanse foarte mari să dezvolte un diabet de gradul II, mai târziu, aşa că trebuie să facă o serie de investigaţii.


Vărsăturile sunt periculoase deoarece duc la deshidratare


Greţurile de la începutul sarcinii sunt foarte frecvente în cazului majorităţii gravidelor. În această situaţie, cea mai bună soluţie este un regim care să constea în mese mici, astfel încât să nu îşi umple niciodată stomacul, nici măcar cu apă. Atunci este permis, la începutul sarcinii, ronţăitul, pentru că trebuie să mănânce câte puţin. “Atenţie cu vărsăturile! Dacă sunt prea multe se ajunge la deshidratare. Vărsăturile sunt periculoase. Trebuie să vă adresaţi ginecologului, pentru că poate necesita spitalizare pentru hidratare. Deshidratarea pune în pericol viaţa fătului şi sănătatea mamei.“ avertizează medicul Carmen Cheleş. 


Alimente permise şi alimente pe care să le ocolim


Ce alimente trebuie evitate în sarcină: carne crudă, semigătită, peşte crud, brânzeturi a căror provenienţă nu o cunosc, care pot fi sursă de infecţie. “Trebuie să evităm peştii care acumulează o cantitate mare de mercur: rechin, peştele spadă, macroul uriaş. Să ne rezumăm la peştii de apă dulce, pentru că reprezintă o sursă bună de omega 3, precum şi somonul sau creveţii.


Alcoolul în sarcină poate genera tulburări de memorie şi învăţare


“Alcoolul traversează în totalitate placenta şi ajunge direct la făt. Consumul acestuia, la începutul sarcinii, poate provoca naştere prematură, avort, modificări la sistemul nervos al copilului, care mai târziu se pot traduce prin tulburări de învăţare, tulburări de memorie. Aşa că mai bine renunţăm.”, avertizează medicul Carmen Cheleş. 
Medicul Carmen Cheleş a oferit toate aceste indicaţii în cadrul unui interviu acordat Ziarului pentru Sănătate, iar dacă vă doriţi să o consultaţi ca şi specialist, aceasta poate fi găsită la clinica Hera’s Med, din Bradu. 


Str. Principala nr. 362 
Comuna Bradu, Argeș

0755 688 984