Ce se întâmplă dacă un elev este confirmat cu COVID-19? Măsurile care sunt luate imediat


Potrivit ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe nu se poate dispune chiar atât de ușor.

Concret, la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar mai întâi se suspendă cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile.

Atenție, însă! În situaţia în care în sala respectivă cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu noul coronavirus.

Practic, elevii din schimbul următor își vor desfășura cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.

Dacă ne raportăm la cazuri de COVID-19 apărute într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal atunci este imperios necesar să se efectueze ancheta epidemiologică și testarea contacților.

CITEȘTE ȘI... Moment tragic! Familia ridică trupurile victimelor înjunghiate la Mihăiești!

Conducerea unității de învățământ va decide în urma consultării DSP/DSPMB dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeași clasă sau suspendarea cursurilor, după caz.

Cu toate acestea, dacă în sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire. Ceilalți se vor întoarce după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.

De asemenea, DSP/DSPMB va efectua ancheta epidemiologică, va stabili contacții direcți ai cazurilor confirmate și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar.

Ce se întâmplă cu profesorii care fac  COVID-19

În mod evident oamenii se întreabă și ce se întâmplă cu profesorii care se infectează cu SARS-CoV-2, dar și cadrele didactice auxiliare sau nedidactice. Toți au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB.

Cele două instituții, în urma anchetei epidemiologice, vor stabili care sunt contacții direcți ai acestora și vor decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul unității de învățământ.

CITEȘTE ȘI... Găsit fără viață în toaleta vestiarului. Ce spun polițiștii!

Măsura suspendării este dispusă prin hotărârea Comitetului Municipiului Bucureşti, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISMB și al DSP/DSPMB. În aceste situații procesul de învățământ continuă în sistem online.

Regulile care trebuie respectate în şcoli sunt aceleaşi precum distanţarea între copii, purtarea măştii, aerisirea claselor, dezinfectarea spaţiilor, lucruri prevăzute în ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, măsuri care sunt deja în vigoare.

Sursa: fanatik.ro