Ce se întâmplă cu creditele românilor după ce dispare Robor

Creditele românilor se schimbă. Pentru noile contracte de împrumut dispare ROBOR. Şi apare un nou indice, în funcţie de care vor fi calculate dobânzile. Ratele vor scădea, spune premierul Viorica Dăncilă. Economiştii nu sunt la fel de siguri. Cert este că modificările aplicate Ordonanţei 114 vor intra în vigoare peste cinci săptămâni. Şi au apărut deja controverse. Noul indice nu se aplică şi vechilor contracte. Milioane de români ar putea cere refinanţarea, dacă merg pe mâna Guvernului. Iată toate scenariile.


2 mai va fi ziua "revoluţiei bancare". Se schimbă totul pentru cei care vor lua un credit în lei. Băncile vor trebui să modifice calculul dobânzilor. Un indice nou apare în ecuaţie.
VIORICA DĂNCILĂ, Premierul României: Indicele Robor va fi inlocuit cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR. Obiectivul Guvernului este să scadă creditelor românilor.

 

Iată un exemplu. La un credit Prima Casă, Robor a ajuns acum la 3,23%. Ceea ce înseamnă că un român care s-a împrumutat 50 de mii de euro, plăteşte o rată de 1.308 lei. Dacă în locul ROBOR va fi luat in calcul noul indicator, rata ar scădea astăzi cu 80 de lei, spune finzoom.ro. Noul indice, calculat în funcţie de media tranzacţiilor zilnice din ultimele trei luni, este de 2,66 la sută. Aşadar mai mic decât ROBOR. Doar că nici măcar Ministrul de Finanţe nu poate da asigurări că acest indice nu va fi cu dublu tăiş. ROBOR a devenit coşmarul românilor, după ce valoarea lui a crescut de patru ori în ultimii doi ani. Doar că, după apariţia informaţiilor că va fi înlocuit de un nou indicator, şi acesta a crescut ca Făt Frumos. Într-o săptămână s-a dublat şi a ajuns la 3,45 la sută. Adică, a depăşit ROBOR.

CITEȘTE ȘI ... Pompier- erou! Victime blocate într-un autoturism- scoase de argeșean

Noul indice depinde de setea de bani din piaţă, de dobânzile practicate de bănci când se împrumută între ele şi de valoarea împrumuturilor oferite statului. Sunt analişti care spun că, de fapt, ratele vor creşte.
EMILIAN DUCA, consultant fiscal: Trebuie să ne aşteptăm să avem o creştere a dobânzilor la credite să ne aşteptăm să fie crescute comisoanele pe care le utilizează băncile în relaţia cu clienţii lucru care fără indoială va afecta pe oricine din economie.

CITEȘTE ȘI ... Update: Tânărul care a mușcat un polițist- sub control judiciar

Cei care au deja credite în moneda naţională vor putea cere o refinanţare, pentru a scăpa de ROBOR. Pentru Prima Casă, refinţarea poate fi făcută abia după cinci ani.
IRINA CHIŢU, analist financiar: În cazul oricărei refinanţări sunt costuri suplimentare, în special în cazul creditelor imobilare. În cazul acestor credite avem scrisoarea de refinanţare pe care trebuie să o obţinem de la celalată bancă, mai avem costuri cu evaluatorul pentru o nouă evaluare, cu notarul pentru mutarea ipotecii dintr-o parte în alta, de la o banca la alta. La creditele cu dobândă fixă care se doresc a fi refinanţate în plus mai există un comision de rambrusare în avans care poate fi de 0,5 sau 1%.

În noua formulă, taxa pe activele băncilor a fost redusă substanţial. Unele instituţii bancare vor putea scăpa de plata către stat dacă vor da mai multe împrumuturi, vor scădea dobânzile pentru credite şi le vor creşte pe cele la depozite. Altfel spus, taxa pe lăcomie se schimbă, oficial, în stimulent pentru hărnicie.

Sursa: observator.tv