Ce să faceți ca să nu plătiți mai mult la curent din cauza contoarelor

După ce zilele trecute, Digi 24 a dezvăluit greșelile de pe facturile de energie electrică şi modul în care se compune preţul acesteia, astăzi se discută despre contorul de energie electrică.
Consumatorii pot plăti mai mult pentru energia consumată din cauza contoarelor care înregistrează greşit consumul, au declarat șefii companiilor de distribuție pentru Digi 24. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că indexul real este aproape imposibil de stabilit fără contoare inteligente: „Contoarele fabricate după 2011 afişează serie, dată, inclusiv kilowattii care ne interesează pe noi. O să vină un electrician care o să verifice de ce nu este acest sigiliu. Trebuia să fie aici sigilat. Absolut tot ce tastăm în aparat este electronic, trece prin mai multe filtre. Aşadar, greşelile sau eventualele erori pot fi corectate mult mai uşor pentru că... uneori se mai întâmplă”, a declarat angajatul unei companii pentru Digi 24.
În România, contoarele sunt citite la trei sau la şase luni, dar facturile sunt emise lunar pe baza estimărilor de consum. Datele sunt adunate electronic, faţă de acum câţiva ani când erau trecute de angajaţi în caiete.
Doina Vornicu, director într-o companie de distribuţie cu peste 1,4 milioane de consumatori de energie electrică. Spune că multe dintre erorile afişate de contoare apar din cauză că unii consumatori utilizează aparate care folosesc multă energie din reţea, iar asta dereglează şi contoarele vecinilor.

„Apar tot felul de variaţii de tensiune. Aceste mari variaţii de tensiune pot să afecteze funcţionarea corectă a aparatului de măsură. Cam 60% din aceste situaţii sunt generate de intervenţiile terţilor în instalaţiile de distribuţie”, mai spune Doina Vornicu, director de operaţiuni.

De aceea, recomandă consumatorilor să citească indexul lunar, fără să mai aştepte consumul estimat şi regularizarea.

Sursa: Digi 24