Ce riscă șoferii care filmează în timp ce conduc? S-a cerut modificarea Codului Rutier

Şoferii care filmează, intră live pe Facebook sau folosesc telefonul mobil în timp ce conduc riscă să fie amendaţi şi să le fie suspendat permisul de conducere pentru trei luni. Aceasta era propunerea unor parlamentari care vor să modifice Codul Rutier. Proiectul de modificare a Codului Rutier a fost depus la Senat, pentru dezbatere publică.

Potrivit proiectului legislativ, şoferii care filmează în timp ce conduc ar putea fi amendaţi, sancţionaţi cu două puncte de penalizare.
În plus, proiectul prevede suspendarea permisului auto timp de 90 de zile, atunci când fapta are consecinţe deosebit de grave, respectiv accidente rutiere cu victime. Cât despre amendă, aceasta ar putea fi în valoare de 2-3 puncte-amendă, respectiv 290 sau 435 de lei.

 

Peste 60% dintre şoferii români folosesc telefonul la volan

Potrivit unui studiu, aproximativ 60% dintre şoferii români recunosc că folosesc telefonul mobil atunci când se află la volan pentru a vorbi. Dintre aceştia, 40% recunosc că îl folosesc pentru a trimite mesaje sau pentru a urmări site-urile de socializare.

Proiectul legislativ aflat în dezbatere publică la Senat face referire la dispozitivele ținute efectiv cu mâna în timp ce sunt folosite, nu la cele care pot fi fixate pe bord sau pe parbriz. Pedeapsa, respectiv amenda sau suspendarea permisului de conducere se aplică şi dacă fapta a fost identificată ulterior, prin postări pe reţelele sociale sau mass-media.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect, iar acesta se va transforma în lege abia după ce preşedintele va promulga legea şi va fi publicată în Monitorul Oficial.


Sursa: observator.tv