Ce presupune fertilizarea in vitro. Etapele procedurii

Medicul Marilena Băluţă, specialist obstretică – ginecologie şi embriolog senior, este alături de argeşence prin clinica Hera’s Med din Bradu. Aceasta este prima clinică din Argeş dedicată problemelor de infertilitate, o problemă care afectează din ce în ce mai multe cupluri. La clinica Hera’s Med din Bradu, cuplurile pot opta și pentru procedura fertilizării in vitro/FIV.

Potrivit specialiștilor, un cuplu este considerat  infertil dacă după un an de încercări nereușite, însemnând act sexual neprotejat, nu se obține o sarcină. După această perioadă se recomandă un consult la un medic ginecolog specializat în tehnici de reproducere umană asistată, care să îndrume cuplul în găsirea unei cauze a infertilității, dar și să ajute la găsirea tratamentului optim.

Ce trebuie să știi despre procedura de Fertilizarea in vitro/FIV

Una dintre tehnicile de reproducere asistată este fertilizarea in vitro. În cadrul acesteia, fecundarea are loc în afara organismului uman.
Primul pas după stimularea hormonală a ovarelor este acela de recoltare a unui număr de ovocite (celule sexuale feminine) prin prin punctie vaginală. Ulterior, acestea se pun în contact, în laborator, cu sperma partenerului, conform speciliștilor Hera’s Med. În urma acestui proces se formează embrioni, care se introduc în uter, pentru a se implanta, în momentul în care ajung la vârsta de cel puțin 48-72 de ore.  Embrionii pot fi ținuți în incubator maxim 6 zile. După această perioadă, este nevoie de uterul matern pentru dezvoltare.

Tehnica FIV este folosită și în cazul cuplurilor cu probleme grave de infertilitate. 

Baremul minim de investigații necesar la dosarul medical cuprinde:
– analizele hormonale recoltate în ziua a 2,3 sau a4-a a ciclului, adică – FSH, LH, estradiol, AMH, TSH, Prolactina, ATPO
– culturi din col: Chlamydia, Mycoplasma, Ureeaplasma – nu mai vechi de 6 luni
examen secreție vaginală
– ecografie mamara la femeile peste 40 de ani si/sau cu mai multe de 3 stimulări ovariene
– serologie – AgHbs, HCV, HIV, TPHA – ambii parteneri, nu mai vechi de 6 luni
– Hemoleucogramă – partenera
– Coagulogramă completă – partenera
– Partenerul – Spermogramă/spermocultură. Spermocultura nu mai veche de 6 luni.
În funcție de rezultatul acestor analize sau de istoricul medical, acest barem poate fi extins cu alte tipuri de analize.
Reproducerea medicală asistată presupune investigații, întocmirea unui dosar, discutarea si programarea tratamentului, precum și o serie de etape în desfășuratea acestuia.


Documente necesare pentru dosarul medical necesar procedurilor asistate constă în: 
– Copii dupa toate analizele medicale din barem sau alte analize care pot fi relevante pentru procedura
– Copii după CI – ambii parteneri
– * Consimțământul informat al procedurii – cu acordul pentru încererea procedurii, semnat.
– Avizul psihologic pentru ambii parteneri
– Contractul financiar
– Alte documente care sunt necesare – contract pentru congelare embrioni, etc